hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új szabályokra kell a lízingelőknek, ingatlanbérlőknek figyelni

  • adozona.hu

A Nemzetközi Számviteli Standard Bizottság (IASB) a minap megjelentette a lízingekről szóló új IFRS-t. Ennek értelmében a lízingbe vevőknek – egyes kivételektől eltekintve – minden lízingügyletet ki kell mutatniuk a mérlegükben. Ez a rendelkezés leginkább a jelenleg is jelentős operatív lízingállománnyal rendelkező vállalkozásokat érinti (ingatlanbérlők, továbbá ipari berendezéseket, gépeket és a gépjárműveket lízingelők).

„A lízingekről szóló standard véglegesítése az IASB egyik kiemelt feladata volt az utóbbi években, és jó látni, hogy sikerült ezt a meglehetősen nagy projektet tető alá hozni” – mondta Bartha Zsuzsanna, az EY Magyarország Könyvvizsgálati Szolgáltatások üzletágának vezetője. Hozzátette: „Az EY támogatja az IASB azon törekvését, hogy továbbfejlessze a lízingek lízingbevevő oldali elszámolását, ami nem csupán a lízingek egységesebb elszámolásához járul hozzá, hanem a lízinginformációk összehasonlíthatóságát és magát az átláthatóságot is növeli.”

A korábbi, 2010-ben, illetve 2013-ban kiadott standardok gyakorlati megvalósításával kapcsolatban a Bizottság több delegáló tagja is aggodalmainak adott hangot. Bár az új standard egy egységes modellt ír elő a lízingbe vevőknek az ügyletek mérlegben való megjelentetésére, az IASB számos, már eddig is létező koncepciót változatlan formában megtartott, miközben a rövid lejáratú lízingek és a kis értékű eszközlízingek eredmény-elszámolása vonatkozásában új kivételeket engedélyezett. Fontos megjegyezni, hogy a lízingbe adóknál az elszámolás szinte semmit nem változott az eddigi gyakorlathoz képest.

Bartha Zsuzsanna elmondta: „Az IASB az új standard gyakorlati nehézségeivel és költségvonzatával kapcsolatban hangoztatott több aggodalmat is figyelembe vett. Azonban, mivel a legtöbb lízinget az új standard szerint fogják a mérlegben kimutatni, a lízingbe vevőknek alaposabban meg kell majd nézniük, hogy adott tranzakció ténylegesen lízingnek minősül-e. A jelentős szolgáltatásokat is tartalmazó szerződések esetén ez különösen nagy körültekintést igénylő feladatnak bizonyulhat.”

A lízing projekt az IASB és az amerikai Pénzügyi Számviteli Standard Bizottság (FASB) közös munkája, így az új amerikai standard is nemsokára megjelenik. A két standard azonban nem egyezik, sőt számos helyen eltér egymástól, ami miatt az IFRS illetve a US GAAP szerinti beszámolókban kimutatott lízingügyletek a továbbiakban valószínűleg kevésbé lesznek összehasonlíthatók, mint ma.

Maria Williams, az EY Magyarország Számviteli Tanácsadási Szolgáltatásokért felelős igazgatója kiemelte: „2019-től kezdve az új standard szinte minden Magyarországon működő céget érinteni fog, bár bizonyos feltételek teljesítése mellett a korábbi alkalmazás is megengedett. Számos cégnél az IFRS átvétele eleve jelentős időráfordítást és többlet erőforrást igényel, miközben – az IFRS hazai beszámolási célokra történő átvétele során - ezen új standard hatásait is figyelembe kell venniük.” 

Mi
vel a lízingbe vevőnél a legtöbb lízingügylet meg fog jelenni a mérlegben, a legfontosabb pénzügyi mutatók is változni fognak, mint például a tőkeszerkezet vagy a nettó hiteltartozás mutató. Az elszámolási mód változásának az eredményre is hatása lesz, amely viszont az EBITDA-t [kamatok, adózás és értékcsökkenési előtti bruttó eredmény] is befolyásolja. Kiemelten fontos, hogy ezekkel a változásokkal és azok hatásaival minden érintett tisztában legyen” – tette hozzá az EY szakértője.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas önellenőrzés

Széles Imre

tb-szakértő

Telephely után fizetendő társasági adó

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close