hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új szabályokra kell a lízingelőknek, ingatlanbérlőknek figyelni

  • adozona.hu

A Nemzetközi Számviteli Standard Bizottság (IASB) a minap megjelentette a lízingekről szóló új IFRS-t. Ennek értelmében a lízingbe vevőknek – egyes kivételektől eltekintve – minden lízingügyletet ki kell mutatniuk a mérlegükben. Ez a rendelkezés leginkább a jelenleg is jelentős operatív lízingállománnyal rendelkező vállalkozásokat érinti (ingatlanbérlők, továbbá ipari berendezéseket, gépeket és a gépjárműveket lízingelők).

„A lízingekről szóló standard véglegesítése az IASB egyik kiemelt feladata volt az utóbbi években, és jó látni, hogy sikerült ezt a meglehetősen nagy projektet tető alá hozni” – mondta Bartha Zsuzsanna, az EY Magyarország Könyvvizsgálati Szolgáltatások üzletágának vezetője. Hozzátette: „Az EY támogatja az IASB azon törekvését, hogy továbbfejlessze a lízingek lízingbevevő oldali elszámolását, ami nem csupán a lízingek egységesebb elszámolásához járul hozzá, hanem a lízinginformációk összehasonlíthatóságát és magát az átláthatóságot is növeli.”

A korábbi, 2010-ben, illetve 2013-ban kiadott standardok gyakorlati megvalósításával kapcsolatban a Bizottság több delegáló tagja is aggodalmainak adott hangot. Bár az új standard egy egységes modellt ír elő a lízingbe vevőknek az ügyletek mérlegben való megjelentetésére, az IASB számos, már eddig is létező koncepciót változatlan formában megtartott, miközben a rövid lejáratú lízingek és a kis értékű eszközlízingek eredmény-elszámolása vonatkozásában új kivételeket engedélyezett. Fontos megjegyezni, hogy a lízingbe adóknál az elszámolás szinte semmit nem változott az eddigi gyakorlathoz képest.

Bartha Zsuzsanna elmondta: „Az IASB az új standard gyakorlati nehézségeivel és költségvonzatával kapcsolatban hangoztatott több aggodalmat is figyelembe vett. Azonban, mivel a legtöbb lízinget az új standard szerint fogják a mérlegben kimutatni, a lízingbe vevőknek alaposabban meg kell majd nézniük, hogy adott tranzakció ténylegesen lízingnek minősül-e. A jelentős szolgáltatásokat is tartalmazó szerződések esetén ez különösen nagy körültekintést igénylő feladatnak bizonyulhat.”

A lízing projekt az IASB és az amerikai Pénzügyi Számviteli Standard Bizottság (FASB) közös munkája, így az új amerikai standard is nemsokára megjelenik. A két standard azonban nem egyezik, sőt számos helyen eltér egymástól, ami miatt az IFRS illetve a US GAAP szerinti beszámolókban kimutatott lízingügyletek a továbbiakban valószínűleg kevésbé lesznek összehasonlíthatók, mint ma.

Maria Williams, az EY Magyarország Számviteli Tanácsadási Szolgáltatásokért felelős igazgatója kiemelte: „2019-től kezdve az új standard szinte minden Magyarországon működő céget érinteni fog, bár bizonyos feltételek teljesítése mellett a korábbi alkalmazás is megengedett. Számos cégnél az IFRS átvétele eleve jelentős időráfordítást és többlet erőforrást igényel, miközben – az IFRS hazai beszámolási célokra történő átvétele során - ezen új standard hatásait is figyelembe kell venniük.” 

Mi
vel a lízingbe vevőnél a legtöbb lízingügylet meg fog jelenni a mérlegben, a legfontosabb pénzügyi mutatók is változni fognak, mint például a tőkeszerkezet vagy a nettó hiteltartozás mutató. Az elszámolási mód változásának az eredményre is hatása lesz, amely viszont az EBITDA-t [kamatok, adózás és értékcsökkenési előtti bruttó eredmény] is befolyásolja. Kiemelten fontos, hogy ezekkel a változásokkal és azok hatásaival minden érintett tisztában legyen” – tette hozzá az EY szakértője.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Katából társasági adózásra visszatérő bt. osztalékfizetése 2023-ban

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Áfa – teljesítési idő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs