hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Túlméretezett beruházások, tömött raktárak: fontos teendők, hogy megmenthesse cégét a csődtől

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő, számviteli tanácsadó
1

Ha egy vállalkozás csődbe megy, az általában nem máról holnapra bekövetkező, elkerülhetetlen sorscsapás. Előfordul, hogy nem a fizetni nem akaró vevők, hanem a cég túlméretezett beruházásai, a már csak veszteséget termelő üzletágak, termékek, az átgondolatlan termékfejlesztések állnak a háttérben.

Dávid és Góliát: a beruházás nagy, a haszon kicsi

Előfordul, hogy a vállalkozás már kiinduláskor tévesen mérte fel a szükséges kapacitásokat és a rendelkezésére álló erőforrásokat, így belevágott egy olyan beruházásba, amelyet belátható időn belül nem tud majd kihasználni, hatékonyan működtetni, és amely így ki tudja mikor lesz kigazdálkodható, viszont tartósan leköti, felemészti a cég forrásait.

Az e körbe tartozó beruházás lehet szó szerint – számvitelileg értelmezve – beruházás, azaz valamilyen gép, berendezés, ingatlan, és lehet rosszul felmért munkaerő szükséglet (mennyiségében, képzettségében): ezek mindegyike kihasználatlan kapacitásokat és a semmiért elfolyó tőkét jelenti.

Az üzleti életben azzal is számolni kell (szó szerint is), hogy a kezdetben pontosan tervezett beruházások később a körülmények – piaci igények változása, gazdasági szabályzók generálta profilváltás – miatt bizonyulnak gazdaságtalannak.

Tájékozódjon az Adózóna legfrissebb számviteli kiadványából!

Vészhelyzetet eredményezhet a már megvalósult beruházás későbbi hanyag „utógondozása”: a karbantartás átgondolatlan, szervezetlen rendszere is. A kapacitások hatékony kihasználásának komoly gátja, ha a meghibásodások megelőzése érdekében semmit sem tesznek, a karbantartás csak a már elromlott gépeket igyekszik működőképessé tenni.

Az elkerülhető állásidők a munkaerő-költséget is emelik.

A fentiekkel kapcsolatos problémák megelőző kezelése a megalapozott üzleti stratégia, az ennek alapján megtervezett, kiválasztott, reális és hosszú távú célokat szolgáló beruházások megvalósítása.

A tartósan kihasználatlan, vagy kapacitásának csak töredékében használt eszközök értékesítése, a munkaerő átcsoportosítása a nyereséges termelési területekre, átképzésük is megoldhatja a problémát. (Bizonyos esetekben jobban jár a vállalkozás, ha a tevékenységének egy részét kiszervezi, bérmunkát vesz igénybe, vagy saját gépek, ingatlanok helyett inkább bérli, lízingeli azokat. Megfontolandó a visszlízing lehetősége is.) Orvosolhatja a problémát az is, ha a meglévő – és már gazdaságtalan – technológia átalakításával a vállalkozás áttér más, piacképesebb termék gyártására.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben táblázatokba foglalt példákon keresztül mutatjuk be, mivel érdemes kalkulálni, hogy meg lehessen állapítani, adott terméket megéri-e forgalmazni vagy sem!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink