hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Részesedések értékelése, számviteli összefüggései

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A cikk a befektetések vagy forgóeszközök között kimutatott tulajdoni részesedések értékelésével kapcsolatos társaságiadó-kötelezettség eseteit és számviteli összefüggéseit mutatja be.

A részesedések elhelyezése a mérlegben

A tulajdoni részesedéseket (részesedés) a mérlegben a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) előírása szerint a befektetett eszközök vagy a forgóeszközök között kell kimutatni, attól függően, hogy milyen céllal tartja azt a vállalkozás.

A befektetett eszközök között kell kimutatni a részesedést, ha a vállalkozó azzal a céllal fektetett be más vállalkozónál, hogy ott tartós jövedelemre (osztalékra, illetve kamatra) tegyen szert, vagy befolyásolási, irányítási, ellenőrzési lehetőséget érjen el.

A forgóeszközök csoportjába a mérlegben a vállalkozó tevékenységét nem tartósan szolgáló részesedést jelentő eszközöket kell besorolni. 

[Szt. 27. § (1) bekezdés, 28. § (1) bekezdés]

A részesedések bekerülési értéke

A részesedések bekerülési értéke is a megszerzése érdekében felmerült, az eszközhöz egyedileg hozzákapcsolható tételek együttes összege. A bekerülési (beszerzési) érték az engedményekkel csökkentett, felárakkal növelt vételárat, továbbá a beszerzésével kapcsolatban felmerült, közvetítői tevékenység ellenértékét, díjait, a beszerzéshez kapcsolódó adókat és adójellegű tételeket foglalja magában.  A bekerülési érték részét képezi – többek között – a vételi opció díja, a beszerzéshez közvetlenül kapcsolódóan igénybe vett hitel, kölcsön

-        felvétele előtt fizetett – a hitel, a kölcsön feltételként előírt – bankgarancia díja,

-        szerződésben meghatározott, a hitel igénybevétele miatt fizetett kezelési díj, folyósítási jutalék, a hitel igénybevételéig felszámított rendelkezésre tartási jutalék,

-        szerződés közjegyzői hitelesítésének díja.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen esetekben kell módosítani a bekerülési értéket, továbbá mit kell figyelembe venni az értékelésnél!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A témában írt cikkünk első részét itt olvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Teljesítésigazolás

Nagy Norbert

adószakértő

Számla kérés cég nevére

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close