hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Osztalék könyvelése, szochofizetési szabályok

  • adozona.hu
2

Hogyan kell könyvelni a 2018 júniusában közbenső mérleg alapján felvett osztalékelőleget? Kinek kell fizetnie a szochot, a magánszemélynek vagy a cégnek? – kérdezte az Adózóna olvasója. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Ügyfelem 2018 júniusában közbenső mérleg alapján osztalékelőleg címén 5 millió forintot vett fel. Ebből az szja levonásra került, és a NAV felé az utalás is megtörtént. Osztalékelőleg: 5 000 000 Ft, szja-levonás - 750 000 Ft, kifizetés 4 250 000 Ft. Kérdésem ennek pontos könyvelése 2018-ban és a 2019-es jóváhagyás utáni tételek leírása, valamint az eho- és szochofizetési szabályok. Kinek kell fizetnie, a magánszemélynek vagy a cégnek?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kapcsolódó könyvelési lépések a következők:

1. Az osztalékelőleg kifizetésének napjával könyvelendő egyrészt a tulajdonos számára kifizetett vagy átutalt pénzösszeg, másrészt az abból levont személyi jövedelemadó.

a) A levont személyi jövedelemadóval csökkentett osztalékelőleg elszámolása:

T: 36 Tulajdonosokkal szembeni követelések

K: 38 Pénzeszközök

b) A levont személyi jövedelemadó elszámolása:

T: 36 Tulajdonosokkal szembeni követelések

K: 46 Személyi jövedelemadó kötelezettség

2. Az új szabály alapján abban az évben kell az osztalékot könyvelni, amelyben az osztalékról szóló döntés megszületik, azaz a 2018-os beszámoló alapján 2019-ben megállapított osztalékot 2019-ben kell könyvelni. Az osztalékra vonatkozó döntés napjával történik így az eredménytartalékból osztalékfizetésre esetlegesen igénybe vett összeg, a jóváhagyott osztalék, valamint az osztalékelőleg osztalék teljesítéseként történő elszámolása.

A jóváhagyott osztalék elszámolása:

T: 49 Adózott eredmény

K: 47 Tulajdonosokkal szembeni kötelezettség

Az osztalékelőlegnek a jóváhagyott osztalékot meg nem haladó részének átvezetése:

T: 47 Tulajdonosokkal szembeni kötelezettség

K: 36 Tulajdonosokkal szembeni követelések

Az osztalék (előleget meghaladó különbözet) kifizetésének napjával könyvelendő a tulajdonos számára kifizetett vagy átutalt pénzösszeg, továbbá az abból levont személyi jövedelemadó.

a) Az osztalékelőleggel, személyi jövedelemadóval és szociális hozzájárulással csökkentett összeg elszámolása:

T: 47 Tulajdonosokkal szembeni kötelezettség

K: 38 Pénzeszközök

b) A levont személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulás elszámolása:

T: 47 Tulajdonosokkal szembeni kötelezettség

K: 46 Személyi jövedelemadó-kötelezettség

K: 46 Szociális hozzájárulás-kötelezettség

A leírtakból következik, hogy a szocho elszámolására a jóváhagyáskor kerül sor. Amennyiben a jóváhagyott és az előlegként kifizetett osztalék között nincs különbség, azaz a szochokötelezettséget nincs miből levonni, azt be kell fizettetni az érintett magánszeméllyel. Vagyis a levonás és befizetés a kifizető feladata.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Ruszin Zsolt

Közben majd az adózóna osztalék-kalkulátorát is érdemes lenne kijavítani.

Sebastiano

Tisztelt Szakértő!
Mit jelent az, hogy "be kell fizettetni az érintett magánszeméllyel"? Tudomásom szerint a szochot a magánszemély az szja bevallásában, jelen példánál maradva 2020.05.20-ig rendezi az adóhatóság felé. Jól gondolom?
Üdvözlettel
Nagy Szabolcs

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Hallgatói munkaszerződés – jubileumi jutalom

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Adásvételi előszerződés felbontása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X