hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem árt az óvatosság, ha a könyvvizsgáló ellenvéleménnyel látja el a jelentést

  • adozona.hu

Az MNB mától visszaállította a Norbi Update Lowcarb és a TR Investment részvények tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátók eleget tettek a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

Mint ismeretes, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Norbi Update Lowcarb Nyrt. felett gyakorolt folyamatos felügyelet keretében 2016. április 27-étől a jogsértő állapot megszüntetéséig felfüggesztette a Norbi Update Lowcarb Nyrt. (Norbi Update) részvények forgalmazását a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT).

A Nemzetgazdasági Minisztérium – mint könyvvizsgálói közfelügyeleti hatóság – által a Norbi Update korábbi könyvvizsgálójánál lefolytatott minőség-ellenőrzés nyomán ugyanis maga a könyvvizsgáló állapította meg, hogy a korábban kibocsátott független könyvvizsgálói jelentés nem megfelelő. Ezért – a vonatkozó jogszabályok értelmében – a kamarai tag könyvvizsgáló köteles volt azt visszavonni.

A Norbi Update július 11-én teljesítette a jegybank által előírt rendszeres tájékoztatási kötelezettségét és új független könyvvizsgálói jelentéssel ellátva ismételten közzétette 2014. évi éves jelentését. Mivel a kibocsátó a rendszeres tájékoztatás közzétételével eleget tett a korábbi jegybanki kötelezésnek, az MNB – a tőkepiacról szóló törvény (Tpt.) alapján – intézkedett az érintett értékpapírok tőzsdei kereskedésének visszaállításáról. A kibocsátó feletti folyamatos felügyelet keretében beszerzett információk alapján ugyanakkor az MNB e független könyvvizsgálói jelentéssel összefüggésben rendkívüli minőség-ellenőrzési eljárás lefolytatását kezdeményezte a közfelügyeleti hatóságnál.

Az MNB korábban azt is megállapította, hogy a TR Investment Nyrt. (TR Investment) a tőkepiacról szóló törvény által előírt április 30-i határidőig egyáltalán nem rendelkezett a kibocsátó legfőbb szerve által elfogadott – az éves jelentés részét képező – konszolidált éves beszámolóval. A feltárt jogsértésre tekintettel a 2015. pénzügyi évről készített éves jelentés közzétételéig a jegybank május 4-étől többek között a TR részvények kereskedését is felfüggesztette a BÉT-en, és a TR Investmentet 6 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

Tekintettel arra, hogy a TR Investment időközben közzétette a 2015. pénzügyi évről készített éves jelentését, valamint az MNB felszólítására teljesítette az időközben keletkezett egyéb közzétételi kötelezettségeit, az MNB a Tpt. alapján intézkedett az érintett értékpapírok tőzsdei kereskedésének visszaállításáról.

Az MNB felhívja a befektetők figyelmét, hogy a könyvvizsgáló a TR Investment konszolidált éves beszámolóját ellenvéleménnyel látta el. Eszerint a konszolidált éves beszámoló nem mutat megbízható és valós képet a TR Investment 2015. december 31-én fennálló vagyoni és pénzügyi helyzetéről, valamint a 2015. pénzügyi évre vonatkozó jövedelmi helyzetéről. A könyvvizsgáló továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy lehet, hogy a TR Investment nem lesz képes a szokásos üzletmenet során realizálni eszközeit és rendezni kötelezettségeit.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapítvány – vállalkozási bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3