hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem árt az óvatosság, ha a könyvvizsgáló ellenvéleménnyel látja el a jelentést

  • adozona.hu

Az MNB mától visszaállította a Norbi Update Lowcarb és a TR Investment részvények tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátók eleget tettek a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

Mint ismeretes, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Norbi Update Lowcarb Nyrt. felett gyakorolt folyamatos felügyelet keretében 2016. április 27-étől a jogsértő állapot megszüntetéséig felfüggesztette a Norbi Update Lowcarb Nyrt. (Norbi Update) részvények forgalmazását a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT).

A Nemzetgazdasági Minisztérium – mint könyvvizsgálói közfelügyeleti hatóság – által a Norbi Update korábbi könyvvizsgálójánál lefolytatott minőség-ellenőrzés nyomán ugyanis maga a könyvvizsgáló állapította meg, hogy a korábban kibocsátott független könyvvizsgálói jelentés nem megfelelő. Ezért – a vonatkozó jogszabályok értelmében – a kamarai tag könyvvizsgáló köteles volt azt visszavonni.

A Norbi Update július 11-én teljesítette a jegybank által előírt rendszeres tájékoztatási kötelezettségét és új független könyvvizsgálói jelentéssel ellátva ismételten közzétette 2014. évi éves jelentését. Mivel a kibocsátó a rendszeres tájékoztatás közzétételével eleget tett a korábbi jegybanki kötelezésnek, az MNB – a tőkepiacról szóló törvény (Tpt.) alapján – intézkedett az érintett értékpapírok tőzsdei kereskedésének visszaállításáról. A kibocsátó feletti folyamatos felügyelet keretében beszerzett információk alapján ugyanakkor az MNB e független könyvvizsgálói jelentéssel összefüggésben rendkívüli minőség-ellenőrzési eljárás lefolytatását kezdeményezte a közfelügyeleti hatóságnál.

Az MNB korábban azt is megállapította, hogy a TR Investment Nyrt. (TR Investment) a tőkepiacról szóló törvény által előírt április 30-i határidőig egyáltalán nem rendelkezett a kibocsátó legfőbb szerve által elfogadott – az éves jelentés részét képező – konszolidált éves beszámolóval. A feltárt jogsértésre tekintettel a 2015. pénzügyi évről készített éves jelentés közzétételéig a jegybank május 4-étől többek között a TR részvények kereskedését is felfüggesztette a BÉT-en, és a TR Investmentet 6 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

Tekintettel arra, hogy a TR Investment időközben közzétette a 2015. pénzügyi évről készített éves jelentését, valamint az MNB felszólítására teljesítette az időközben keletkezett egyéb közzétételi kötelezettségeit, az MNB a Tpt. alapján intézkedett az érintett értékpapírok tőzsdei kereskedésének visszaállításáról.

Az MNB felhívja a befektetők figyelmét, hogy a könyvvizsgáló a TR Investment konszolidált éves beszámolóját ellenvéleménnyel látta el. Eszerint a konszolidált éves beszámoló nem mutat megbízható és valós képet a TR Investment 2015. december 31-én fennálló vagyoni és pénzügyi helyzetéről, valamint a 2015. pénzügyi évre vonatkozó jövedelmi helyzetéről. A könyvvizsgáló továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy lehet, hogy a TR Investment nem lesz képes a szokásos üzletmenet során realizálni eszközeit és rendezni kötelezettségeit.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózást ki választhatja?

Lepsényi Mária

adószakértő

Anonim szociális segélyezés ismét

Lepsényi Mária

adószakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X