Mikrogazdálkodói beszámoló: mire kell figyelni az eszközök és források értékelésekor? I. rész

  • Szipszer Tamás adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

A számviteli törvény 2013. január 1-jétől teszi lehetővé egyes vállalkozások számára, hogy mikrogazdálkodói beszámolót készíthessenek a 398/2012. számú kormányrendelet előírásai szerint. A mikrogazdálkodói beszámoló készítésének választása azt eredményezi, hogy a vállalkozó bizonyos pontokon eltér a számviteli törvény eszközök és források elszámolási, értékelési szabályaitól. Kétrészes összeállításunkban ismertetjük a vonatkozó tudnivalókat.

A mikrogazdálkodói beszámoló választásának feltétele, hogy a vállalkozás ne legyen könyvvizsgálatra kötelezett, és két egymást követő üzleti évben az alábbi három mutató közül legalább kettő esetében ne érje el a határértékeket. Idén január 1-jéig a foglalkoztatottak átlagos létszámára vonatkozó 10 fős korlát mellett a nettó árbevételnél 200 millió forint, a mérlegfőösszegnél 100 millió forint felső határt határozott meg a törvény.

2024. január 1-jétől a nettó árbevételre vonatkozó határérték 300 millió forintra, a mérlegfőösszegre vonatkozó határérték pedig 150 millió forintra nőtt. Mivel átmeneti szabály nem kapcsolódik ezen határérték-emelkedésekhez, így ezen összeghatárokat először a 2024-es üzleti év szempontjából kell vizsgálni, s a megelőző kettő üzleti év adatait kell figyelembe venni.

Ha a vállalkozó nem rendelkezik két teljes naptári évnek megfelelő üzleti évvel, akkor az adatokkal évesítve kell kalkulálni. Ha a vállalkozás jogelőd nélkül újonnan alakult, akkor a várható adatok alapján lehet a mikrogazdálkodói beszámoló készítése mellett dönteni. Mikrogazdálkodói beszámolót tehát már az első üzleti évre is készíthet egy vállalkozás.

Számviteli szabályzat- és iratmintatár az Adózónától

A mikrogazdálkodói beszámoló készítésének választását nem kell bejelenteni, de a vállalkozás ügyvezetője az említett kormányrendelet 14. §-ának (4) bekezdése alapján köteles írásban nyilatkozatni a választás tényéről, legkésőbb az adott üzleti év első napján. Ezen nyilatkozatot a bizonylatok megőrzési határidejéig kell a vállalkozásnak nyilvántartani.

Fontos tudni, hogy ha egy vállalkozás az adott üzleti évre jogszerűen választotta a mikrogazdálkodói beszámoló készítését, akkor a következő két üzleti évben nem térhet el ettől, vagyis összesen legalább három üzleti évben köteles mikrogazdálkodói beszámolót készíteni. Nem alkalmazható viszont ez a szabály akkor, ha a vállalkozás két egymást követő üzleti évben a fenti mutatószámokat illetően nem felel meg a választás feltételeinek. Ez esetben a második évet követő üzleti évre már nem készíthető mikrogazdálkodói beszámoló.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben a mérleg tagolásának megfelelően ismertetjük az eszközök és források elszámolására, értékelésére vonatkozó tudnivalókat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás M lap

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink