hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Készpénzfizetési számla, pénztárgépes nyugta: együtt vagy külön?

  • adozona.hu
2

Nehéz elszakadni a jól megszokott gyakorlattól: a számlamásolat és a pénztárgépes nyugta összetűzése. Szabályszerű ez így? Olvasónk kérdésére Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: közeledve a július 1-jétől hatályos szabályokhoz (valamennyi számla adatszolgáltatása a NAV felé), ismét kérdésként vetődik fel, hogy a készpénzes és bankkártyával történő értékesítéseket, amelyek egyébként gépi nyugtaadási kötelezettség alá esnek, de a vásárló/vevő számla kiállítását kéri, be lehet-e ütni a pénztárgépbe? Az adóalanyok nagy része még mindig alkalmazza azt a 2008 előtti szabály szerinti gyakorlatot, hogy a számlával bizonylatolt értékesítés készpénzzel (készpénz-helyettesítő eszközzel) teljesített ellenértékét is szerepelteti a pénztárgépben. Ezt a gyakorlatot azzal bizonyítják, hogy a számlamásolat mellé tűzik a pénztárgépes nyugta másolatát. Ezen gyakorlat költségvetési kockázatot nem jelent, és az adóhatóság sem szankcionálta ezt. Amennyiben a jövőben a számlával kísért értékesítések nem kerülnek rögzítésre a pénztárgépben, az adózók nagy valószínűséggel a pénztárgéphez tartozó pénztároló (kassza) összegét sem tudják majd helyesen kezelni, mivel a készpénzes bevételeket két helyen kellene tárolni? Kérem szíveskedjenek tájékoztatni, hogy a jövőben alkalmazható-e a régi eljárás, miszerint a készpénzes és készpénz-helyettesítő eszközzel és számlával kísért értékesítéseket továbbra is szerepelteti az adózó a pénztárgépben is!

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Ezeket a tételeket nem kell beütni a pénztárgépbe. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) 159. §-ának fő szabálya szerint az adóalanynak az általa teljesített termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról számlát kell kibocsátani. Az áfatörvény 166.§ (1) bekezdés alapján, ha az adóalany a 165.§ (1) bekezdés b) pontja alapján mentesül a számlakibocsátási kötelezettség alól, köteles nyugta kibocsátásáról gondoskodni.

Számlakibocsátási kötelezettség alól az adóalany a hivatkozott szabályok alapján akkor mentesül, ha a vevő, igénybe vevő nem adóalany és nem is jogi személy, a vételárat készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel vagy pénzhelyettesítő eszközzel a teljesítésig kifizeti, mely vételár nem éri el a 900 ezer forintot, és a vevő nem kér számlát.

Az áfatörvény előzőekben hivatkozott szabályaiból következően egy ügyletről egyféle bizonylatot kell kibocsátani. Számlát vagy annak adása alóli mentesülés esetén nyugtát.

Ugyanarról az ügyletről a számla és nyugta egyidejű kibocsátása a jelenleg hatályos jogszabályi előírások alapján nem merül fel. Ez vonatkozik a pénztárgéppel teljesített nyugtaadás esetére is, mivel az NGM rendelet nem tartalmaz olyan előírást, hogy a számlával kísért értékesítést a pénztárgépben rögzíteni kell.

A pénztárgép-forgalmazók javaslata egyezik fentiekkel, s egyben megoldást is javasolnak: az adott adóalany egy adott ügylet tekintetében vagy a nyugtaadási, vagy a számlakiállítási kötelezettségét teljesítse, de sohasem párhuzamosan mindkettőt.

Amennyiben a nyugta kibocsájtását követően a későbbiekben mégis számla kiállítására van szükség, akkor a számla kiállításával együtt a már kibocsájtott nyugta az online pénztárgépen sztornírozandó.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
Adózóna

Tisztelt Olvasónk!

Kérjük, hogy legyen szíves a kérdés-válasz oldalunkon (https://adozona.hu/KerdesValasz) kérdezni, a választ csak így tudjuk garantálni. Amennyiben még nem előfizetőnk, akkor próba-előfizetéssel tudja feltenni kérdését, amelyben hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!

ALMA KERT Szövetkezet

Kérdés: A termelői piacon értékesített termékről kiállított kézzel írt nyugtat Hogyan kell kezelni. Ez darabszámra több nyugtatömb is lehet. Esetünkben 80-100 db kiállított nyugta is lehet egy piacon. Ha ezekről összesítő alapján kiállíthatnék egy kp-s számlát és azt küldeném a NAV-nak, akkor megoldanám a feladatot. Erről nem találok útmutatót. Hogy legyen. Indulunk a piacra.Válaszukat várom. Alma Kert Szövetkezet.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Álláskeresési járadék – ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink