hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Készpénzfizetési számla, pénztárgépes nyugta: együtt vagy külön?

  • adozona.hu
2

Nehéz elszakadni a jól megszokott gyakorlattól: a számlamásolat és a pénztárgépes nyugta összetűzése. Szabályszerű ez így? Olvasónk kérdésére Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: közeledve a július 1-jétől hatályos szabályokhoz (valamennyi számla adatszolgáltatása a NAV felé), ismét kérdésként vetődik fel, hogy a készpénzes és bankkártyával történő értékesítéseket, amelyek egyébként gépi nyugtaadási kötelezettség alá esnek, de a vásárló/vevő számla kiállítását kéri, be lehet-e ütni a pénztárgépbe? Az adóalanyok nagy része még mindig alkalmazza azt a 2008 előtti szabály szerinti gyakorlatot, hogy a számlával bizonylatolt értékesítés készpénzzel (készpénz-helyettesítő eszközzel) teljesített ellenértékét is szerepelteti a pénztárgépben. Ezt a gyakorlatot azzal bizonyítják, hogy a számlamásolat mellé tűzik a pénztárgépes nyugta másolatát. Ezen gyakorlat költségvetési kockázatot nem jelent, és az adóhatóság sem szankcionálta ezt. Amennyiben a jövőben a számlával kísért értékesítések nem kerülnek rögzítésre a pénztárgépben, az adózók nagy valószínűséggel a pénztárgéphez tartozó pénztároló (kassza) összegét sem tudják majd helyesen kezelni, mivel a készpénzes bevételeket két helyen kellene tárolni? Kérem szíveskedjenek tájékoztatni, hogy a jövőben alkalmazható-e a régi eljárás, miszerint a készpénzes és készpénz-helyettesítő eszközzel és számlával kísért értékesítéseket továbbra is szerepelteti az adózó a pénztárgépben is!

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Ezeket a tételeket nem kell beütni a pénztárgépbe. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) 159. §-ának fő szabálya szerint az adóalanynak az általa teljesített termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról számlát kell kibocsátani. Az áfatörvény 166.§ (1) bekezdés alapján, ha az adóalany a 165.§ (1) bekezdés b) pontja alapján mentesül a számlakibocsátási kötelezettség alól, köteles nyugta kibocsátásáról gondoskodni.

Számlakibocsátási kötelezettség alól az adóalany a hivatkozott szabályok alapján akkor mentesül, ha a vevő, igénybe vevő nem adóalany és nem is jogi személy, a vételárat készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel vagy pénzhelyettesítő eszközzel a teljesítésig kifizeti, mely vételár nem éri el a 900 ezer forintot, és a vevő nem kér számlát.

Az áfatörvény előzőekben hivatkozott szabályaiból következően egy ügyletről egyféle bizonylatot kell kibocsátani. Számlát vagy annak adása alóli mentesülés esetén nyugtát.

Ugyanarról az ügyletről a számla és nyugta egyidejű kibocsátása a jelenleg hatályos jogszabályi előírások alapján nem merül fel. Ez vonatkozik a pénztárgéppel teljesített nyugtaadás esetére is, mivel az NGM rendelet nem tartalmaz olyan előírást, hogy a számlával kísért értékesítést a pénztárgépben rögzíteni kell.

A pénztárgép-forgalmazók javaslata egyezik fentiekkel, s egyben megoldást is javasolnak: az adott adóalany egy adott ügylet tekintetében vagy a nyugtaadási, vagy a számlakiállítási kötelezettségét teljesítse, de sohasem párhuzamosan mindkettőt.

Amennyiben a nyugta kibocsájtását követően a későbbiekben mégis számla kiállítására van szükség, akkor a számla kiállításával együtt a már kibocsájtott nyugta az online pénztárgépen sztornírozandó.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Adózóna

Tisztelt Olvasónk!

Kérjük, hogy legyen szíves a kérdés-válasz oldalunkon (https://adozona.hu/KerdesValasz) kérdezni, a választ csak így tudjuk garantálni. Amennyiben még nem előfizetőnk, akkor próba-előfizetéssel tudja feltenni kérdését, amelyben hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!

ALMA KERT Szövetkezet

Kérdés: A termelői piacon értékesített termékről kiállított kézzel írt nyugtat Hogyan kell kezelni. Ez darabszámra több nyugtatömb is lehet. Esetünkben 80-100 db kiállított nyugta is lehet egy piacon. Ha ezekről összesítő alapján kiállíthatnék egy kp-s számlát és azt küldeném a NAV-nak, akkor megoldanám a feladatot. Erről nem találok útmutatót. Hogy legyen. Indulunk a piacra.Válaszukat várom. Alma Kert Szövetkezet.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyed melletti munka

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Közös tulajdonú (társaság és magánszemély) ingatlan bérbeadása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Közösségi adószám hiánya

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close