hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fióktelep beszámolója

  • adozona.hu
1

Németországi cég magyar fióktelepe adhat-e be mikrogazdálkodói beszámolót, ha megfelel a feltételeknek? A külföldi székhelyű vállalkozás beszámolóját is közzé kell tennie? – kérdezte az Adózóna olvasója. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) 9. §-ában előírtaknak megfelelő fióktelep jogosult mikrogazdálkodói beszámoló készítésére.

A fóktelep egyébként az Szt. 154/A § (1)–(2) bekezdése szerint mentesül a letétbe helyezési, a közzétételi, valamint a könyvvizsgálati kötelezettség alól, ha

» azon külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe, amely vállalkozás székhelye az Európai Unió valamely tagállamában található,

» azon külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe, amely vállalkozás székhelye nem az Európai Unió valamely tagállamában található, azonban az adott állam jogszabályai által előírt éves beszámolókészítési, könyvvizsgálati, letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségek összhangban vannak az Európai Unió vonatkozó előírásaival; ezen államok listáját a miniszter az Egységes Kormányzati Portálon teszi közzé.

A külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepeiről és kereskedelmi képviseleteiről szóló 1997. évi CXXXII. törvény (Fkt.) 12. § (2) bekezdése szerint viszont a fióktelep a külföldi vállalkozás számviteli beszámolóját a beszámoló elfogadásától számított 60 napon belül meg kell, hogy küldje minden esetben a céginformációs szolgálat részére,letétbe helyezés és közzététel céljából.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Ennek a törvényi előírásnak semmi értelme. A külföldi beszámolóból ugyanis nem lehet kihámozni a magyar fióktelep adatait, így a fióktelep gazdálkodásának adataiból a közvélemény és a piac teljes kizárásra került. Ideje lenne ezt a közzétételi szabályt végre megváltoztatni.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakképzési hozzájárulás 2020-ban

Pölöskei Pálné

adószakértő

Pénzbeli jutalom, díjazás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Új munkaviszony – belépő iratai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close