hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

E-könyvelés: milyen azonosítókkal kell ellátni a számlákat?

  • adozona.hu
1

Ha a könyvelő áttér az e-könyvelésre, tehát az ügyfél nem viszi el személyesen a számlákat, hanem feltölti azokat egy rendszerbe, mi az elvárás az adminisztráció, számvitel területén? – kérdezte olvasónk. Greff Magdolna okleveles adószakértő válaszolt.

Olvasónk azt a tájékoztatást kapta egy könyvvizsgálótól, hogy minden számlát, bankkivonatot, egyéb bizonylatot azonosítókkal kellene ellátni, szerepelnie kellene rajtuk például könyvelési sorszámnak, kontírszámnak, könyvelve bélyegzőnek stb.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A számvitelről szóló 2000. évi C törvény (Sztv.) a következőket írja elő:

167. § (1) A könyvviteli elszámolást közvetlenül alátámasztó bizonylat általános alaki és tartalmi kellékei a következők:...

h) a könyvelés módjára, az érintett könyvviteli számlákra történő hivatkozás;

i) a könyvviteli nyilvántartásokban történt rögzítés időpontja, igazolása;

(7) A gazdálkodó az (1) bekezdés h) és i) pontjában, illetve a 166. § (4) bekezdésében foglalt kötelezettségnek oly módon is eleget tehet, hogy a megjelölt adatokat, információkat és igazolásokat az eredeti (elektronikus vagy papíralapú) bizonylathoz egyértelmű, az utólagos módosítás lehetőségét kizáró módon fizikailag vagy logikailag hozzárendeli. A logikai hozzárendelés elektronikus nyilvántartással is teljesíthető.

A fentiekből következően a számviteli bizonylatokon a kontírozás, vagy bármilyen más információ/azonosító jelölés fizikai megjelenítése az Sztv. alapján nem kötelező. Logikai hozzárendelést, és egyben a jogszabályban előírt kötelezettségek teljesítését jelenti, ha például a számla vagy számviteli bizonylat egyedi azonosítóját rögzítik a könyvelési tételhez a könyvelőprogramban. A könnyebb áttekinthetőség érdekében az elektronikusan kapott bizonylatokat célszerű a könyvelés után a könyvelőprogram által ellátott sorszám szerint átnevezni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Hibátlan, egyben hiánypótló válasz.

Üdvözletemet küldöm a könyvvizsgáló kollégámnak, aki miatt muszáj volt ezt megjelentetni.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózás 90%-os költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

Területalapú támogatás válás esetén

Lepsényi Mária

adószakértő

Lízingből visszavett eszköz

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs