hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

E-könyvelés: milyen azonosítókkal kell ellátni a számlákat?

  • adozona.hu
1

Ha a könyvelő áttér az e-könyvelésre, tehát az ügyfél nem viszi el személyesen a számlákat, hanem feltölti azokat egy rendszerbe, mi az elvárás az adminisztráció, számvitel területén? – kérdezte olvasónk. Greff Magdolna okleveles adószakértő válaszolt.

Olvasónk azt a tájékoztatást kapta egy könyvvizsgálótól, hogy minden számlát, bankkivonatot, egyéb bizonylatot azonosítókkal kellene ellátni, szerepelnie kellene rajtuk például könyvelési sorszámnak, kontírszámnak, könyvelve bélyegzőnek stb.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A számvitelről szóló 2000. évi C törvény (Sztv.) a következőket írja elő:

167. § (1) A könyvviteli elszámolást közvetlenül alátámasztó bizonylat általános alaki és tartalmi kellékei a következők:...

h) a könyvelés módjára, az érintett könyvviteli számlákra történő hivatkozás;

i) a könyvviteli nyilvántartásokban történt rögzítés időpontja, igazolása;

(7) A gazdálkodó az (1) bekezdés h) és i) pontjában, illetve a 166. § (4) bekezdésében foglalt kötelezettségnek oly módon is eleget tehet, hogy a megjelölt adatokat, információkat és igazolásokat az eredeti (elektronikus vagy papíralapú) bizonylathoz egyértelmű, az utólagos módosítás lehetőségét kizáró módon fizikailag vagy logikailag hozzárendeli. A logikai hozzárendelés elektronikus nyilvántartással is teljesíthető.

A fentiekből következően a számviteli bizonylatokon a kontírozás, vagy bármilyen más információ/azonosító jelölés fizikai megjelenítése az Sztv. alapján nem kötelező. Logikai hozzárendelést, és egyben a jogszabályban előírt kötelezettségek teljesítését jelenti, ha például a számla vagy számviteli bizonylat egyedi azonosítóját rögzítik a könyvelési tételhez a könyvelőprogramban. A könnyebb áttekinthetőség érdekében az elektronikusan kapott bizonylatokat célszerű a könyvelés után a könyvelőprogram által ellátott sorszám szerint átnevezni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Hibátlan, egyben hiánypótló válasz.

Üdvözletemet küldöm a könyvvizsgáló kollégámnak, aki miatt muszáj volt ezt megjelentetni.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Unión belüli jövedelem adózása, árfolyama II.

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Revolut

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink