Egyszerűsített végelszámolás: mi a teendő az ingatlannal, az árukészlettel?

  • adozona.hu
6

Egyik ügyfelünk egyszerűsített végelszámolással szeretné megszüntetni a cégét. A kft. egyedüli tagja egy másik kft. A megszűnését tervező cég főkönyvében szerepel ingatlan, illetve árukészlet is. Ahhoz, hogy a társaság végelszámolása befejeződjön, értékesíteni kell az ingatlant, illetve az árukészletet, vagy az adómentesen átadható a tulajdonos kft. részére? Ha adómentesen átadható a tulajdonos kft. részére, akkor ezt hogyan kell lekönyvelni? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (Ctv.), a végelszámolás számviteli feladatairól szóló 72/2006. kormányrendelet és az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) előírásai szerint az egyszerűsített végelszámolással kapcsolatos feladatok a következők:

1.) Az adózó dönt az egyszerűsített végelszámolásról, és azt – a T201T adatlap benyújtásával – bejelenti a NAV-hoz. A bejelentés tartalmazza a végelszámolás kezdőnapját, valamint az erről szóló határozat dátumát. A NAV a bejelentést továbbítja a cégbíróság felé.

2.) A cégbíróság a cégközlönyben közleményt tesz közzé az egyszerűsített végelszámolás megindításáról, amely tartalmazza többek között az egyszerűsített végelszámolás kezdő időpontját és azt a tényt, hogy a cég egyszerűsített végelszámolás lefolytatásáról határozott. A közlemény tartalmazza a hitelezőknek szóló felhívást, hogy követeléseiket a közzétételtől számított negyven napon belül a végelszámolónak jelentsék be.

3.) A végelszámolás kezdő napját követő 30 napon belül, a végelszámolás kezdő napját megelőző nappal számviteli beszámolót kell készíteni, azt közzé kell tenni és letétbe helyezni. Be kell adni a tevékenységet lezáró adóbevallást a végelszámolás kezdő időpontját követő harminc napon belül az Art. előírása szerint. A társasági adót a ’71-es bevallási nyomtatványon kell bevallani, az adót a jogutód nélküli megszűnés szabályai szerint kell levezetni.

4.) A végelszámolás befejezésekor a legfőbb szerv az előterjesztett iratok, a vagyonfelosztás tárgyában határozatot hoz, amelyben dönthet a jogok engedményezéséről és a kötelezettségek átruházásáról, illetve a cég tartozásának más által történő átvállalásáról is. A határozatban – szükség esetén – rendelkezni kell végelszámolás költségeinek, köztük az iratanyag őrzésének és a cég megszűnésével kapcsolatban felmerülő egyéb költségeknek a viseléséről is.

5.) Az egyszerűsített végelszámolás befejezését a cég – az egyszerűsített végelszámolás lefolytatására nyitva álló 150 napos határidő alatt – az adóhatóságnak jelenti be a T201T jelzésű nyomtatványon, amelyről az adóhatóság elektronikus úton értesíti a cégbíróságot. A cég az adóhatósági bejelentéssel egyidejűleg köteles a cégkapun keresztül megküldeni a cégbíróságnak az elfogadott vagyonfelosztási javaslatot és a határozatot, a jogszabályban meghatározott iratminta kitöltésével. Az iratmintát a cégbejegyzési eljárás és a cégnyilvántartás egyes kérdéseiről szóló 21/2006. IM-rendelet 13-18. számú mellékletei tartalmazzák. 

A megfelelő mintaokiratot kitöltve, a cégkapun keresztül, a személyre szabott ügyintézési felületen (SZÜF portál: https://szuf.magyarorszag.hu) a Vállalkozás/Egyszerűsített végelszámolás befejezése menüpontban, az itt elérhető „azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés” link alatt hitelesített dokumentum csatolásával lehet benyújtani az illetékes cégbíróság részére.

6.) A végelszámolás záró napját követő 30 napon belül, a végelszámolás záró napjával végelszámolást lezáró beszámolót kell készíteni, melyet letétbe kell helyezni és közzé kell tenni. A záró adóbevallást (a társasági adót szintén a ’71-es nyomtatványon) a végelszámolást lezáró beszámoló letétbe helyezésére és közzétételére előírt határidőben, a közzétételre való megküldéssel egyidejűleg kell benyújtani.

7.) Az adóhatóság a cég bejelentésétől számított harminc napon belül elektronikus úton értesíti a cégbíróságot, ha a cég törlésének adóigazgatási és társadalombiztosítási szempontból akadálya nincs.

8.) Az adóhatósági értesítés és a cég általi iratbenyújtás megtörténte után a cégbíróság – a végelszámolás szabályszerű befejezése esetén – törli a céget a cégjegyzékből.

9.) Az egyszerűsített végelszámolásról az általános szabályok szerint lefolytatandó végelszámolásra át kell térni:

– vitatott hitelező igény esetén, vagy ha emiatt a cég ellen peres eljárás van folyamatban,

– végelszámolási kifogás esetén vagy

– ha az egyszerűsített végelszámolást 150 nap alatt nem fejezték be, beleértve azt is, hogy 150 napon belül nem jelentették be a befejezést a NAV-hoz.

Ha a társaság a fenti feltételek fennállása esetén az általános szabályokra történő áttérést elmulasztja, úgy kényszertörlés elrendelésének van helye [Ctv. 114-115/A §, R. 3. §, 7. § Art. 53. § (1) bekezdés].

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:
kelemen laszlo

A kérdésben leírt tényállás (termék átadása ellenértékért) termékértékesítésnek tekintendő, amely főszabály szerint áfa fizetési kötelezettséggel jár. Nem vonatkozik rá semmilyen speciális szabály, a termékértékesítés normál adóköteles ügyletnek minősül, ha cégautó kerül átadásra akkor az áfa törvény 87. §-a alapján adómentes lehet az átadás. Ha ingatlanról beszélünk, akkor pedig az számít, hogy az adóalany válaszott-e áfa fizetési kötelezettséget az ingatlan értékesítés vonatkozásában.

Egy speciális rendelkezést találhatunk az áfa törvényben (11. § (2) bekezdés d) pont):
Szintén ellenérték fejében teljesített termékértékesítés:
[...]
d) az adóalany megszűnése, ha az adóalany a megszűnés időpontjában olyan terméket tart tulajdonában, amelynek beszerzéséhez vagy b) pont szerinti felhasználásához kapcsolódóan egészben vagy részben adólevonási jog illette meg.
Ezen jogszabályhely szintén adóköteles termékértékesítésként tekinti a vgelszámolás folyamatában azt, amikor megszűnik az adóalany: itt önmagában a megszűnés is adófizetési kötelezettséggel jár mindazon termékek vonatkozásában, amelyeket a tulajdonában tart a megszűnő adóalany.

A válaszból pont az hiányzik amire másutt sincs egyértelmű utalás
Készlet, ha a tulajdonrész fejében kerül átadásra vagy kötelezettség fejében kapja meg egy partner vagy akár a tulajdonos akkor ez hogy minősül áfa szempontból, számlázni kell-e, lehete ezt áfa mentesen számlázni, ha nem ki fizeti meg az áfát ?

adózóna.hu

Kedves Olvasónk!

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!

axacont

Lehetne, hogy a kérdésre választ kapunk? Esetleg tegyem fel inkább a kérdés-válasz rovatba? "vagy az adómentesen átadható a tulajdonos kft. részére? Ha adómentesen átadható a tulajdonos kft. részére, akkor ezt hogyan kell lekönyvelni? " Köszönöm!

Pölsöskei Pálné

Abban igaza van nem tértem ki arra, hogy a vagyonfelosztás részét fogják képezni az eszközök. Eladni nem kell, de lehet.

sztide

Az egyébként hasznos válasz biztosan a feltett kérdésre vonatkozott?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close