hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyszerűsített végelszámolás: mi a teendő az ingatlannal, az árukészlettel?

  • adozona.hu
6

Egyik ügyfelünk egyszerűsített végelszámolással szeretné megszüntetni a cégét. A kft. egyedüli tagja egy másik kft. A megszűnését tervező cég főkönyvében szerepel ingatlan, illetve árukészlet is. Ahhoz, hogy a társaság végelszámolása befejeződjön, értékesíteni kell az ingatlant, illetve az árukészletet, vagy az adómentesen átadható a tulajdonos kft. részére? Ha adómentesen átadható a tulajdonos kft. részére, akkor ezt hogyan kell lekönyvelni? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (Ctv.), a végelszámolás számviteli feladatairól szóló 72/2006. kormányrendelet és az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) előírásai szerint az egyszerűsített végelszámolással kapcsolatos feladatok a következők:

1.) Az adózó dönt az egyszerűsített végelszámolásról, és azt – a T201T adatlap benyújtásával – bejelenti a NAV-hoz. A bejelentés tartalmazza a végelszámolás kezdőnapját, valamint az erről szóló határozat dátumát. A NAV a bejelentést továbbítja a cégbíróság felé.

2.) A cégbíróság a cégközlönyben közleményt tesz közzé az egyszerűsített végelszámolás megindításáról, amely tartalmazza többek között az egyszerűsített végelszámolás kezdő időpontját és azt a tényt, hogy a cég egyszerűsített végelszámolás lefolytatásáról határozott. A közlemény tartalmazza a hitelezőknek szóló felhívást, hogy követeléseiket a közzétételtől számított negyven napon belül a végelszámolónak jelentsék be.

3.) A végelszámolás kezdő napját követő 30 napon belül, a végelszámolás kezdő napját megelőző nappal számviteli beszámolót kell készíteni, azt közzé kell tenni és letétbe helyezni. Be kell adni a tevékenységet lezáró adóbevallást a végelszámolás kezdő időpontját követő harminc napon belül az Art. előírása szerint. A társasági adót a ’71-es bevallási nyomtatványon kell bevallani, az adót a jogutód nélküli megszűnés szabályai szerint kell levezetni.

4.) A végelszámolás befejezésekor a legfőbb szerv az előterjesztett iratok, a vagyonfelosztás tárgyában határozatot hoz, amelyben dönthet a jogok engedményezéséről és a kötelezettségek átruházásáról, illetve a cég tartozásának más által történő átvállalásáról is. A határozatban – szükség esetén – rendelkezni kell végelszámolás költségeinek, köztük az iratanyag őrzésének és a cég megszűnésével kapcsolatban felmerülő egyéb költségeknek a viseléséről is.

5.) Az egyszerűsített végelszámolás befejezését a cég – az egyszerűsített végelszámolás lefolytatására nyitva álló 150 napos határidő alatt – az adóhatóságnak jelenti be a T201T jelzésű nyomtatványon, amelyről az adóhatóság elektronikus úton értesíti a cégbíróságot. A cég az adóhatósági bejelentéssel egyidejűleg köteles a cégkapun keresztül megküldeni a cégbíróságnak az elfogadott vagyonfelosztási javaslatot és a határozatot, a jogszabályban meghatározott iratminta kitöltésével. Az iratmintát a cégbejegyzési eljárás és a cégnyilvántartás egyes kérdéseiről szóló 21/2006. IM-rendelet 13-18. számú mellékletei tartalmazzák. 

A megfelelő mintaokiratot kitöltve, a cégkapun keresztül, a személyre szabott ügyintézési felületen (SZÜF portál: https://szuf.magyarorszag.hu) a Vállalkozás/Egyszerűsített végelszámolás befejezése menüpontban, az itt elérhető „azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés” link alatt hitelesített dokumentum csatolásával lehet benyújtani az illetékes cégbíróság részére.

6.) A végelszámolás záró napját követő 30 napon belül, a végelszámolás záró napjával végelszámolást lezáró beszámolót kell készíteni, melyet letétbe kell helyezni és közzé kell tenni. A záró adóbevallást (a társasági adót szintén a ’71-es nyomtatványon) a végelszámolást lezáró beszámoló letétbe helyezésére és közzétételére előírt határidőben, a közzétételre való megküldéssel egyidejűleg kell benyújtani.

7.) Az adóhatóság a cég bejelentésétől számított harminc napon belül elektronikus úton értesíti a cégbíróságot, ha a cég törlésének adóigazgatási és társadalombiztosítási szempontból akadálya nincs.

8.) Az adóhatósági értesítés és a cég általi iratbenyújtás megtörténte után a cégbíróság – a végelszámolás szabályszerű befejezése esetén – törli a céget a cégjegyzékből.

9.) Az egyszerűsített végelszámolásról az általános szabályok szerint lefolytatandó végelszámolásra át kell térni:

– vitatott hitelező igény esetén, vagy ha emiatt a cég ellen peres eljárás van folyamatban,

– végelszámolási kifogás esetén vagy

– ha az egyszerűsített végelszámolást 150 nap alatt nem fejezték be, beleértve azt is, hogy 150 napon belül nem jelentették be a befejezést a NAV-hoz.

Ha a társaság a fenti feltételek fennállása esetén az általános szabályokra történő áttérést elmulasztja, úgy kényszertörlés elrendelésének van helye [Ctv. 114-115/A §, R. 3. §, 7. § Art. 53. § (1) bekezdés].

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:
kelemen laszlo

A kérdésben leírt tényállás (termék átadása ellenértékért) termékértékesítésnek tekintendő, amely főszabály szerint áfa fizetési kötelezettséggel jár. Nem vonatkozik rá semmilyen speciális szabály, a termékértékesítés normál adóköteles ügyletnek minősül, ha cégautó kerül átadásra akkor az áfa törvény 87. §-a alapján adómentes lehet az átadás. Ha ingatlanról beszélünk, akkor pedig az számít, hogy az adóalany válaszott-e áfa fizetési kötelezettséget az ingatlan értékesítés vonatkozásában.

Egy speciális rendelkezést találhatunk az áfa törvényben (11. § (2) bekezdés d) pont):
Szintén ellenérték fejében teljesített termékértékesítés:
[...]
d) az adóalany megszűnése, ha az adóalany a megszűnés időpontjában olyan terméket tart tulajdonában, amelynek beszerzéséhez vagy b) pont szerinti felhasználásához kapcsolódóan egészben vagy részben adólevonási jog illette meg.
Ezen jogszabályhely szintén adóköteles termékértékesítésként tekinti a vgelszámolás folyamatában azt, amikor megszűnik az adóalany: itt önmagában a megszűnés is adófizetési kötelezettséggel jár mindazon termékek vonatkozásában, amelyeket a tulajdonában tart a megszűnő adóalany.

A válaszból pont az hiányzik amire másutt sincs egyértelmű utalás
Készlet, ha a tulajdonrész fejében kerül átadásra vagy kötelezettség fejében kapja meg egy partner vagy akár a tulajdonos akkor ez hogy minősül áfa szempontból, számlázni kell-e, lehete ezt áfa mentesen számlázni, ha nem ki fizeti meg az áfát ?

adózóna.hu

Kedves Olvasónk!

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!

axacont

Lehetne, hogy a kérdésre választ kapunk? Esetleg tegyem fel inkább a kérdés-válasz rovatba? "vagy az adómentesen átadható a tulajdonos kft. részére? Ha adómentesen átadható a tulajdonos kft. részére, akkor ezt hogyan kell lekönyvelni? " Köszönöm!

Pölsöskei Pálné

Abban igaza van nem tértem ki arra, hogy a vagyonfelosztás részét fogják képezni az eszközök. Eladni nem kell, de lehet.

sztide

Az egyébként hasznos válasz biztosan a feltett kérdésre vonatkozott?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesen lévő alkalmazott – munkaviszony megszűnése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Ingatlan külső felújításának könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Nyugdíj melletti munkavégzés

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close