hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Következmények, ha bankkártyás fizetésnél hiányzik a számla

  • adozona.hu
3

Céges bankkártyás fizetésnél gyakori, hogy a banki kivonaton szereplő tételről hiányzik a számla. Mi a teendő ilyenkor? – kérdezte olvasónk. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Ügyfelem könyvelése során többször előfordul, hogy a banki kivonaton bankkártyás fizetésként megjelenő tételhez hiányzik a számla. A cég szálláshelyet üzemeltet, ahol reggeliztetés is folyik, nagyon sok kis összegű számla van élelmiszerről – jellemzően ezek hiányoznak vagy kisebb üzemanyagszámlák. Mi a teendő ezekkel a tételekkel? Könyvelhetem-e bruttó módon költségként, ha igen, növeli-e az adóalapot (a kiva alanya a cég)? Vagy más módon kell kezelni

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A magyar szabályok különösen formalizáltak, és a bizonylatokkal kapcsolatban szigorúak egyes más országoktól eltérően.

A számviteli törvény 165. §-a tartalmazza a bizonylati elv és a bizonylati fegyelem alapvető követelményeit. Az (1) bekezdés alapján minden gazdasági műveletről, eseményről, amely az eszközök, illetve az eszközök forrásainak állományát vagy összetételét megváltoztatja, bizonylatot kell kiállítani (készíteni). A (3) bekezdés a) pontja alapján a bizonylatok feldolgozási rendjének kialakításakor a pénzeszközöket érintő gazdasági műveletek, események bizonylatainak adatait késedelem nélkül, készpénzforgalom esetén a pénzmozgással egyidejűleg a könyvekben rögzíteni kell. Mivel a bankkártya készpénz-helyettesítő fizetési eszköz, a bankkártyával történő fizetés bizonylatolásánál, könyvviteli nyilvántartásokban való rögzítésénél a készpénzforgalomra vonatkozó előírásokat kell szem előtt tartani.

A bizonylati elv és a bizonylati fegyelem alapvető követelménye, hogy a könyvviteli nyilvántartásokba csak szabályszerűen kiállított bizonylat alapján szabad adatokat bejegyezni. Szabályszerű az a bizonylat, amely az adott gazdasági műveletre (eseményre) vonatkozóan a könyvvitelben rögzítendő és a más jogszabályban előírt adatokat a valóságnak megfelelően, hiánytalanul tartalmazza, megfelel a bizonylat általános alaki és tartalmi követelményeinek, vagy amelyet – hiba esetén – előírásszerűen javítottak.

A bankkártya használója csak akkor fizethet a bankkártyával, ha az eladó, a szolgáltatás nyújtója teljesített, és a megfelelő bizonylatot a bankkártya használójának átadta. Ha a bankkártya használója az eladó, a szolgáltatást nyújtó dokumentumai nélkül rendezi tartozását, akkor viselnie kell annak a következményeit. Ha nincsenek számlák, akkor nincs például reprezentációs költség sem. Van viszont a munkavállalókkal szemben követelés, amelyet úgy lehet megszüntetni, ha annak összegét a munkavállaló befizeti (T 381 – K 351), vagy a munkáltató "elengedi". Az elengedett összeget, ha az érintett munkavállaló még munkaviszonyban van, munkabérként kell elszámolni, annak az adókövetkezményeivel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
SZB.

Tisztelt Hozzászólók!
Különböző jogszabályok is utalnak a „hétköznapi” forgalomban használt bankkártyára (hitelintézeti törvény, számviteli törvény, stb.), mint technikai eszközre. A hitelintézeti törvény fogalma szerint - amelyre az sztv. is utal - „készpénz-helyettesítő fizetési eszköz:a csekk, az elektronikus pénz, valamint a pénzforgalmi szolgáltató és az ügyfél közötti keretszerződésben meghatározott olyan személyre szabott dolog vagy eljárás, amely lehetővé teszi az ügyfél számára a fizetési megbízás megtételét” (pl. ilyen a bankkártya). A számviteli törvény 37. § szerint: „A pénzeszközök a készpénzt, az elektronikus pénzt és a csekkeket, továbbá a bankbetéteket foglalják magukban.”
Természetesen a könyvelés technikája az egyes eszközöket a természetüknek megfelelően kezeli, s így a kérdésben leírtaknak megfelelően, ha az tapasztalható, hogy a bankkártya használat nyomán a bankszámlán csökkent az egyenleg összege, akkor a könyvelés a következő lehet: egyéb követelés keletkezik a bankkártya használójával szemben (pl. T 35-36) és a bankszámla értéke pedig csökken (K 38). A pénzeszközök bizonylati rendjét pedig a társaság pénzkezelési szabályzatában külön rögzíti a számviteli törvénynek megfelelve.
Tisztelettel:
SzB

QUO VADIS

"Mivel a bankkártya készpénz-helyettesítő fizetési eszköz, a bankkártyával történő fizetés bizonylatolásánál, könyvviteli nyilvántartásokban való rögzítésénél a készpénzforgalomra vonatkozó előírásokat kell szem előtt tartani."... ha jól meggondolom, minden banki pénzmozgás készpénzt helyettesít, akkor miért könyvelünk bankot is... biztosan így szerette volna leírni... ami helyettesíti a készpénzt az nem kp. hanem valami más... vagy?!

hómaró

"Mivel a bankkártya készpénz-helyettesítő fizetési eszköz, a bankkártyával történő fizetés bizonylatolásánál, könyvviteli nyilvántartásokban való rögzítésénél a készpénzforgalomra vonatkozó előírásokat kell szem előtt tartani."
Hiába készpénz-helyettesítő, de nem készpénzforgalom, nem lehet a pénztárba könyvelni, a bank meg csak havonta ad kivonatot. Addig pedig sokszor azt sem lehet tudni, hogy az ügyvezető a céges vagy a privát kártyájával fizetett-e.
A bankkártya polgári jogilag készpénz, de számvitelileg nem az, ez minden minden könyvelőnek világos.

A számla nélküli tételeket én bevételeztetem a pénztárba, ez a legolcsóbb megoldás.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tőkebevonás kezelése kilépő tag miatt

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ültetvény

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Parkoló értékesítése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close