Következmények, ha bankkártyás fizetésnél hiányzik a számla

  • adozona.hu
2

Céges bankkártyás fizetésnél gyakori, hogy a banki kivonaton szereplő tételről hiányzik a számla. Mi a teendő ilyenkor? – kérdezte olvasónk. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Ügyfelem könyvelése során többször előfordul, hogy a banki kivonaton bankkártyás fizetésként megjelenő tételhez hiányzik a számla. A cég szálláshelyet üzemeltet, ahol reggeliztetés is folyik, nagyon sok kis összegű számla van élelmiszerről – jellemzően ezek hiányoznak vagy kisebb üzemanyagszámlák. Mi a teendő ezekkel a tételekkel? Könyvelhetem-e bruttó módon költségként, ha igen, növeli-e az adóalapot (a kiva alanya a cég)? Vagy más módon kell kezelni

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A magyar szabályok különösen formalizáltak, és a bizonylatokkal kapcsolatban szigorúak egyes más országoktól eltérően.

A számviteli törvény 165. §-a tartalmazza a bizonylati elv és a bizonylati fegyelem alapvető követelményeit. Az (1) bekezdés alapján minden gazdasági műveletről, eseményről, amely az eszközök, illetve az eszközök forrásainak állományát vagy összetételét megváltoztatja, bizonylatot kell kiállítani (készíteni). A (3) bekezdés a) pontja alapján a bizonylatok feldolgozási rendjének kialakításakor a pénzeszközöket érintő gazdasági műveletek, események bizonylatainak adatait késedelem nélkül, készpénzforgalom esetén a pénzmozgással egyidejűleg a könyvekben rögzíteni kell. Mivel a bankkártya készpénz-helyettesítő fizetési eszköz, a bankkártyával történő fizetés bizonylatolásánál, könyvviteli nyilvántartásokban való rögzítésénél a készpénzforgalomra vonatkozó előírásokat kell szem előtt tartani.

A bizonylati elv és a bizonylati fegyelem alapvető követelménye, hogy a könyvviteli nyilvántartásokba csak szabályszerűen kiállított bizonylat alapján szabad adatokat bejegyezni. Szabályszerű az a bizonylat, amely az adott gazdasági műveletre (eseményre) vonatkozóan a könyvvitelben rögzítendő és a más jogszabályban előírt adatokat a valóságnak megfelelően, hiánytalanul tartalmazza, megfelel a bizonylat általános alaki és tartalmi követelményeinek, vagy amelyet – hiba esetén – előírásszerűen javítottak.

A bankkártya használója csak akkor fizethet a bankkártyával, ha az eladó, a szolgáltatás nyújtója teljesített, és a megfelelő bizonylatot a bankkártya használójának átadta. Ha a bankkártya használója az eladó, a szolgáltatást nyújtó dokumentumai nélkül rendezi tartozását, akkor viselnie kell annak a következményeit. Ha nincsenek számlák, akkor nincs például reprezentációs költség sem. Van viszont a munkavállalókkal szemben követelés, amelyet úgy lehet megszüntetni, ha annak összegét a munkavállaló befizeti (T 381 – K 351), vagy a munkáltató "elengedi". Az elengedett összeget, ha az érintett munkavállaló még munkaviszonyban van, munkabérként kell elszámolni, annak az adókövetkezményeivel.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
QUO VADIS

"Mivel a bankkártya készpénz-helyettesítő fizetési eszköz, a bankkártyával történő fizetés bizonylatolásánál, könyvviteli nyilvántartásokban való rögzítésénél a készpénzforgalomra vonatkozó előírásokat kell szem előtt tartani."... ha jól meggondolom, minden banki pénzmozgás készpénzt helyettesít, akkor miért könyvelünk bankot is... biztosan így szerette volna leírni... ami helyettesíti a készpénzt az nem kp. hanem valami más... vagy?!

hómaró

"Mivel a bankkártya készpénz-helyettesítő fizetési eszköz, a bankkártyával történő fizetés bizonylatolásánál, könyvviteli nyilvántartásokban való rögzítésénél a készpénzforgalomra vonatkozó előírásokat kell szem előtt tartani."
Hiába készpénz-helyettesítő, de nem készpénzforgalom, nem lehet a pénztárba könyvelni, a bank meg csak havonta ad kivonatot. Addig pedig sokszor azt sem lehet tudni, hogy az ügyvezető a céges vagy a privát kártyájával fizetett-e.
A bankkártya polgári jogilag készpénz, de számvitelileg nem az, ez minden minden könyvelőnek világos.

A számla nélküli tételeket én bevételeztetem a pénztárba, ez a legolcsóbb megoldás.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkajog, kiszervezés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Beolvadást követően kapott számla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kártalanítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X