hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Veszteségleírás a társasági adóban 3. rész – szervezeti változások

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász
1

Átalakulás, egyesülés, szétválás esetén első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy egyszerű a szabályozása a jogutód által a jogelődtől „megörökölt” veszteség felhasználásának: amekkora arányban a jogutód részesedik a jogelőd vagyonából a végleges vagyonmérleg szerint, akkora arányban jogosult a jogelőd még nem használt elhatárolt veszteségének felhasználására.

Nem tévedünk nagyot, mert ez az első szempont, amit vizsgálni kell a jogutód által a jogelődtől átalakulás, egyesülés, szétválás révén átvett veszteség leírásánál. Azonban itt nem állhatunk meg, mert a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (tao-törvény) további feltételeket szab a veszteségleírásra, és ezek nemteljesülése esetén a jogutód az átvett veszteséget nem érvényesítheti a társaságiadó-alapjánál.

Az alábbi táblázat összefoglalja, mely kritériumok alapján jogosult a jogutód a jogelődnél keletkezett és utóbbi által fel nem használt veszteséggel (illetve annak egy részével) csökkenteni az adózás előtti eredményét. 

1. A jogutód a jogelődnél keletkezett veszteség akkora hányadát érvényesítheti, amilyen arányban a jogelőd vagyonából részesült a vagyonmérleg szerint, és amit a jogelőd még nem számolt el az adózás előtti eredmény csökkentéseként [tao-törvény 17. § (7) bekezdés].

2. A jogutód társaság akkor jogosult az átalakulás, egyesülés, szétválás útján átvett elhatárolt veszteség felhasználására, ha

– benne többségi befolyást olyan tag, részvényes szerez, amely (vagy annak kapcsolt vállalkozása) a jogelődben ilyen befolyással rendelkezett az átalakulást, egyesülést, szétválást megelőző napon, és

– a jogutód társaság az átalakulást, egyesülést, szétválást követő adóévben a jogelőd által folytatott legalább egy tevékenységből bevételt, árbevételt szerez (ez a feltétel nem alkalmazandó, ha a jogutód két adóéven belül megszűnik, vagy a jogelőd kizárólag vagyonkezelői tevékenységet végzett). [Tao-törvény 17. § (8) bekezdés]

3. A jogutód társaságnak minden olyan adóévében, amelyben a jogelődtől átvett veszteséggel csökkenteni szeretné az adózás előtti eredményét, meg kell vizsgálnia, hogy az adott adóévi, a jogelőd által is végzett tevékenység továbbfolytatásából származó bevétele mekkora arányt képvisel a jogelőd által végzett ugyanezen tevékenységből származó, az átalakulást, egyesülést, szétválást megelőző három adóév átlagában elért bevételében (nem kell a szabályt alkalmazni, ha a jogelőd tevékenysége kizárólag vagyonkezelésre irányult). [Tao-törvény 17. § (8a) bekezdés.]

      OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen bemutatjuk, milyen megállapítások tehetők az egyes pontokban említett feltételek kapcsán.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A cikk 1. részét megtalálja itt, a másodikat pedig itt.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Harmate

Nem értem, hogy a háromévi átlag miért nem a 2016+2017 + 2018.átalakulás napjáig szerzett árbevétel? Miért csak 2016 és 2017 lett a háromévi átlagba beszámítva?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink