hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szakképzési hozzájárulás: új kedvezmények, nehéz feltételek

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Kapcsolódó jogszabályok


Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvény a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV törvényt (Szht.) is több ponton módosította. A változások több új kedvezmény érvényesítésére adnak lehetőséget. Többek között ismét lehetővé válik a saját munkavállalók után szakképzési hozzájárulás-kedvezmény, de ennek feltételéül jelentős gyakorlati képzést kell vállalni, és a korábbi mértékhez képest csökken az elszámolható kötelezettséghányad is.

Még 2012 októberében a munkahelyvédelmi akcióterv keretében fogadták el azt a módosítást, amelynek alapján 2013. január 1-jétől a szociális hozzájárulási adókedvezményt érvényesítő kötelezett a szakképzési hozzájárulás alapját az érintett munkavállalónként (pályakezdők, tartósan álláskeresők, GYED folyósítását követően munkába álló személyek foglalkoztatása esetén) fejenként legfeljebb havi 100 ezer forinttal csökkentheti. A november végén elfogadott törvénymódosítással a kedvezményre jogosító jogcímek kiegészültek: a társasági adó szerint szabad vállalkozási zónában működő vállalkozás által foglalkoztatott új munkavállaló után is érvényesíthető lesz a szakképzési hozzájárulás adóalap-kedvezménye, amennyiben az adózó az új munkavállalóhoz kapcsolódóan szociális hozzájárulási adókedvezményt vesz igénybe.

Az Szht. 4. §-ának új (1b) bekezdése szerint a szakképzési hozzájárulás alapját csökkenteni lehet az azon foglalkoztatott természetes személyeknek (munkavállalóknak) a szociális hozzájárulási adó alapjának megállapításánál figyelembe vett, a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett (bruttó) munkabérének összegével, de legfeljebb a kedvezménnyel érintett munkavállalónként havonta 500 ezer forinttal, amely munkavállalók munkaviszonyára tekintettel a tárgyhónapban a szociális hozzájárulási adó alanya a kutatók foglalkoztatása után járó szociális hozzájárulási adókedvezményt érvényesít.

Törvényismertetés, gyakorlati kérdések, szakértői válaszok
Adóváltozások 2013. HVG Nexon Konferencia

Tudjon meg mindent az adóváltozásokról a HVG adókülönszámának szerzőitől!
http://www.konferencia.hvg.hu/hvg-nexon-adovaltozasok-2013.html
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31