hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így változnak a számlázásra vonatkozó szabályok 2013-ban

  • Farkas Zoltán (LeitnerLeitner)

Hétfő este zárószavazáson elfogadta a Parlament a 2013-tól hatályba lépő adóváltozásokat, a törvényjavaslat jelenleg az Országgyűlés elnökének aláírására vár. A törvényjavaslat alapján már kirajzolódik az egyes adónemeket érintő változások köre, melyekről az alábbiakban írunk bővebben.

Számlakibocsátásra vonatkozó szabályok változása

Formai módosítások

A számlázási irányelvvel összhangban a határon átnyúlóan ügyletek esetén a számlakiállításra azon tagállam szabályai vonatkoznak, ahol a szolgáltatás teljesül. Ez alól kivétel, ha a szolgáltatás nyújtójának állandó telephelye van ezen utóbbi államban, illetve, amennyiben önszámlázással a terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő állítja ki a számlát. 

Gyűjtőszámla

A törvényjavaslat értelmében gyűjtőszámla kiállítása a Közösségen belüli termékértékesítések esetén mindenképpen havonta kell, hogy történjen, nem elég adómegállapítási időszakonként (például negyedévente). 

Elektronikus számlázás

Az elektronikus számla kiállítására vonatkozó szabályok változnak 2013-tól. Az eddigi két módszer mellett, azaz a PKI rendszerű (elektronikus aláírással ellátott) elektronikus számlázás, illetve az EDI rendszerű (elektronikus adatcsere-rendszerben létrehozott) számla mellett jövőre bármilyen olyan üzleti ellenőrzési eljárással lehet biztosítani a számla eredetének hitelességét és az adattartalom sérthetetlenségét, amely megbízható ellenőrzési kapcsolatot létesít a számla és a termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás között. Az elektronikus számlázásra vonatkozó lehetőség ilyen irányú tágítása természetesen továbbra sem jelenti azt, hogy a papírra nyomtatott számla szkennelt, például .pdf vagy .tif formátumban küldött változata alkalmas lenne önmagában az adólevonási jog megalapozására. 

Törvényismertetés
Adóváltozások 2013. HVG Nexon Konferencia

Tudjon meg mindent az adóváltozásokról a HVG adókülönszámának szerzőitől!
http://www.konferencia.hvg.hu/hvg-nexon-adovaltozasok-2013.html
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs