hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szakképzési hozzájárulás: egyéni és társas vállalkozók kötelezettsége

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A szociális hozzájárulási adóról (szocho) szóló új törvény miatt – az ezzel az adónemmel szoros kapcsolatban lévő – szakképzési hozzájárulás (szakho) szabályai is átíródtak, így érdemes áttekinteni a vonatkozó jogszabály (szakképzési hozzájárulásról szóló 2011. évi CLV. törvény) adóalap-megállapítására vonatkozó részét, a címben említett személyi körre fókuszálva.

A szakképzési hozzájárulás alanya egyebek mellett

a) a gazdasági társaság,
b) az ügyvédi iroda,
c) végrehajtó iroda,
d) a szabadalmi ügyvivő iroda,
e) a közjegyzői iroda,
f) az egyéni vállalkozó és
g) az egyéni cég,

azzal, hogy annak a hozzájárulásra kötelezettnek, aki adófizetési kötelezettségének átalányadó megfizetésével tesz eleget szakképzési hozzájárulás tekintetében e törvény alapján nem keletkezik bevallási és elszámolási kötelezettsége, fizetési kötelezettségét az átalányadó megfizetésével teljesíti [szakhotörvény 2. paragrafus (1) bekezdés]. Ebből következően az átalányadózó egyéni vállalkozó még az alkalmazottai után sem fizet szakképzési hozzájárulást, illetve gyakorlati képzés szervezése esetén sem igényelhet vissza kötelezettségcsökkentő tételt.

Ez alapján tehát az egyéni és társas vállalkozások szakképzési hozzájárulás fizetésére kötelezettek.

Nem köteles szakképzési hozzájárulást fizetni ugyanakkor

  • a büntetés-végrehajtásnál a fogvatartottak kötelező foglalkoztatására létrehozott gazdálkodó szervezet,
  • az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 3. paragrafusának f) pontjában meghatározott egészségügyi szolgáltató – feltéve, hogy az egészségbiztosítási szervvel szerződést kötött és nem költségvetési szervként működik – az egészségügyi közszolgáltatás ellátásával összefüggésben őt terhelő szochoalap után,
  • az egyéni vállalkozó a szochoalapja után, ide nem értve az általa foglalkoztatottra tekintettel őt terhelő szocho alapját,
  • az egyéni cég, végrehajtó iroda, szabadalmi ügyvivő iroda, ügyvédi iroda, közjegyzői iroda tevékenységében a személyesen közreműködő tag a szochoalapja után, ide nem értve az általa foglalkoztatottra tekintettel őt terhelő szocho alapját, valamint
  •  a közhasznú nonprofit gazdasági társaság a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 6. számú melléklet E) fejezete alapján megállapított kedvezményezett tevékenység ellátásával összefüggésben a társaságot terhelő szocho alapja után.

Tehát ez egyéni vállalkozó saját maga után, illetve a gazdasági társaságnak nem minősülő – hozzájárulás fizetésére kötelezett – társas vállalkozások saját társas vállalkozó tagjaik után nem fizetnek szakképzési hozzájárulást.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben tovább részletezzük a vonatkozó szabályokat.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeinket itt olvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Online számlázás és a PTGSZLAH

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Flottakezelő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close