hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt a szakho, hol a szakho? Állást foglalt a NAV

  • TruTax
2

A régi és az új szakhokedvezmény egymáshoz való viszonyával, valamint alkalmazhatóságával kapcsolatban számos bizonytalanság merült fel az elmúlt időszakban. Mivel gyakorlatilag minden gazdálkodó szervezetet érint a jogszabály-módosítás, állásfoglalás-kérést nyújtottunk be a NAV-hoz, melyre meg is kaptuk a választ.

2021. július 1-jével módosításra került a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény (Szakho tv.). A törvénymódosítás során egyrészt a 2021. január 1-jén hatályba léptetett 105. § (3) bekezdést (ami tartalmában gyakorlatilag a korábbi, 2020. december 31-ig hatályos előírással egyezett meg) pontosították („régi kedvezmény”). Másrészt a 107. § (3b) és (4) bekezdéssel új kedvezményszabályokat vezettek be („új kedvezmény”).

A régi és az új kedvezmény egymáshoz való viszonyával, valamint alkalmazhatóságával kapcsolatban számos bizonytalanság merült fel az elmúlt időszakban, amit egy korábbi, Adózóna.hu-n megjelent cikk is taglal, emiatt állásfoglalás-kérést nyújtottunk be a NAV Központi Ügyfélszolgálatához. A kérdéseinkre egy héten belül megérkeztek a válaszok, melyek között vannak meglepőek pozitív és negatív értelemben is. Az alábbiakban röviden bemutatjuk a hátteret, a feltett kérdéseinket és az arra kapott válaszokat.

Mi változott 2021. július 1-jével?

2020. december 31-ével a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló törvény megszűnt, ezzel együtt a kapcsolódó szabályok beépültek a Szakho tv.-be. A szabályok folytonosságát biztosítandó a régi előírások [2011. évi CLV. törvény 4. § (1a) bekezdés] tartalmával megegyezően a Szakho tv. is lehetővé tette szakhokedvezmény igénybevételét, ha szochoban 15,5 százalékos, azaz 100 százalékos mértékű kedvezményre volt jogosult a kötelezett [Szakho tv. 105. § (3) bekezdés]. Ebben az előírásban július 1-jén kizárólag szövegszerű pontosítás történt, amiből arra lehetett következtetni, hogy tartalmában és gyakorlati alkalmazásában nem változott a szabály.

Emellett új kedvezményszabályok kerültek bevezetésre [107. § (3b) és (4) bekezdés]. Röviden összefoglalva ezek lényege az, hogy ha bizonyos feltételek teljesülnek [(4) bekezdés szerinti előírások], akkor a szakhokötelezett gyakorlatilag ugyanazon a jogcímen és mértékben érvényesíthet szakhokedvezményt, mint azt szochoban teszi. (Másként megfogalmazva: 15,5 százalékos, azaz 100 százalékos mértékű szochokedvezmény esetén 1,5 százalék, azaz szintén 100 százalék mértékű az érvényesíthető szakhokedvezmény. Ha 50 százalék mértékű a szochokedvezmény, akkor szintén 50 százalék mértékű, azaz 0,75 százalékos a szakhokedvezmény.)

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek voltak a NAV-nak feltett kérdések és milyen választ adott rájuk a hivatal!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó

4 Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel az Adózóna csapata

prh001

Amennyiben az a foglalkoztatott munkavállaló aki után 100% szocho kedvezmény érvényesíthető nem munkaerőpiacra lépő, hanem megváltozott munkaképességű, ezáltal utána a foglalkoztató a minimálbér 2× -ig vehet figyelembe 100%-os szocho kedvezményt, az ő esetében is ettől függetlenül a 167 400 Ft határt kell figyelni, és ő utána is elveszíti a munkáltató a szakho kedvezményt ha 200 000 Ft bruttóval van alkalmazva és nincs tanulója?
Köszönöm!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vezető tisztségviselő bejelentése, adatszolgáltatása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink