hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szakképzési hozzájárulás szochokedvezmény alkalmazásakor: kik vehetik igénybe?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Számos kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy a szociálishozzájárulásiadó-kedvezménnyel élő foglalkoztatók az adókedvezményt miként érvényesíthetik tovább (illetve továbbra is érvényesíthetik-e?) a szakképzési hozzájárulás vonatkozásában, figyelembe véve a szakképzési törvény (2019. évi LXXX.) július 1-jén hatályba lépett módosításait. A jogalkalmazói bizonytalanság a korábbi gyakorlat miatt érthető, ráadásul a NAV ügyfélszolgálatai sem adnak egyező válaszokat a kérdésre.

Pedig a szakképzési törvény július 1-jétől hatályos, e kérdéssel kapcsolatos módosítása látszólag egyértelmű (és valamennyi foglalkoztató számára) kedvező helyzetet teremt, hiszen a jogszabály 107. szakaszának új (3b) bekezdése pontosan rögzíti, hogy miként kell eljárni, ha a szakképzési hozzájárulásra kötelezettet a szociális hozzájárulási adó tekintetében kedvezmény illeti meg. E szerint a bruttó kötelezettség csökkenthető

  • a szochokedvezmény alapja után másfél százalékkal, vagy
  • ha a szociális hozzájárulási adókedvezményt az adómérték ötven százalékával kell megállapítani, a szociálishozzájárulásiadó-kedvezmény alapja után hetvenöt század százalékkal

megállapított összeggel.

Például, ha egy munkavállaló havi munkabére 400 ezer forint, akkor főszabály szerint 400 000 x 1,5% = 6000 forint az utána fizetendő szakképzési hozzájárulás.

Ha megváltozott munkaképességű munkavállalóról van szó, akkor az utána érvényesíthető szochokedvezmény összege 2x167 400x15,5%, tehát a fizetendő szakképzési hozzájárulás 6000-2x167 400 x 1,5%.Abban az esetben pedig, ha a munkavállaló szakképzettséget nem igénylő munkakörben dolgozik, akkor az érvényesíthető szochokedvezmény 167 400x0,775%, tehát a fizetendő szakképzési hozzájárulás: 6000-167 400x0,75%.

A számítási mód egyébként részletesen szerepel a szakképzési hozzájárulásról szóló 74. számú – nemrégiben aktualizált – NAV információs füzetben is.

Csakhogy, ugyanezen szakasz (4) bekezdése úgy rendelkezik, hogy "az e § szerinti adókedvezményt az a szakképzési hozzájárulásra kötelezett érvényesítheti, aki a tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel szakképzési munkaszerződést, illetve a hallgatóval hallgatói munkaszerződést, gyakorlatigényes alapképzési szak esetében a felsőoktatási intézménnyel az Nftv. szerinti együttműködési megállapodást kötött. A szakképzési hozzájárulás fizetésére kötelezett a bruttó kötelezettséget meghaladó adókedvezményt, továbbá az olyan duális képzőhely, amely alanya a szakképzési hozzájárulásnak, de szakképzési hozzájárulás-fizetési kötelezettség a 105. § (2) bekezdése vagy más törvény rendelkezése alapján nem terheli, az e § szerinti adókedvezményt adó-visszaigénylés keretében érvényesítheti".

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, végeredményben kik vehetnek igénybe szakképzési hozzájárulással kapcsolatos kedvezményt a szochokedvezmény érvényesítésére hivatkozással!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31