hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezért is érdemes megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatni

  • Tirpák Anita mérlegképes könyvelő és adószakértő

Korábbi cikkünkben példákkal illusztrálva támasztottuk alá, hogy a rehabilitációs hozzájárulás megfizetése drágább megoldás, mint a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása. Most összegyűjtöttük, milyen más előnyt kovácsolhat még a munkáltató a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásából.

A munkavállaló rehabilitációs kártya birtokában további kedvezményt biztosít foglalkoztatójának, méghozzá a szociális hozzájárulási adóból adókedvezményt vehet igénybe, melynek mértéke 2017-ben a bruttó munkabér, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének 22 százaléka (2018-ban 19,5 százaléka lesz).

Idén január elsejétől bővült a rehabilitációs kártyára jogosultak köre. Már nemcsak azok vehetik igénybe, akiket a komplex orvosi vizsgálaton rehabilitálhatónak minősítettek, hanem azok is, akiknek a rehabilitációja nem javasolt, illetve azok, akiknek egészségi állapota alapján a foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, azonban egyéb körülményei miatt foglalkozási rehabilitációjuk nem javasolt.

A munkáltató részéről egyéb pályázat alapján elnyerhető bértámogatásokat sem szabad elfelejteni, mint kedvező lehetőségeket. Ha a foglalkoztató a kötelező foglalkoztatási szint felett alkalmaz megváltozott munkaképességű dolgozókat, lehetősége nyílik akkreditált foglalkoztatóvá minősítését kérni.

Ebben az esetben a vállalkozás ugyan plusz feladatokat vállal magára – mint például a rehabilitációs terv végrehajtását vagy tanácsadó foglalkoztatását –, azonban ezen feladatok ellentételezéseként a bérköltségekre és egyéb felmerült többletköltségekre, például munkaállomás átalakítására, akár 100 százalékos állami támogatás is lehívható.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben a társasági adóból, illetve a személyi jövedelemadóból igénybe vehető kedvezményeket is részletezzük.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi ház vásárlása egyéni cégként

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alapfokú művészeti iskola beszámolási kötelezettsége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tanulmányi támogatás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs