hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Uniós adatszolgáltatási kötelezettség, amely évek óta húzódik

  • Bagdi Lajos, adótanácsadás üzletágvezető, Niveus Consulting Group Kft.

Már több mint 5 éve elfogadta az Európai Bizottság azt a javaslatot, amely alapján az EU-ban működő, 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégek számára előírnák, hogy országonkénti bontásban tegyék közzé évente, hogy az EU mely tagállamaiban termelnek nyereséget, és mely tagállamokban fizetnek adót, illetve ezt az EU által adóparadicsomnak tekintett EU-n kívüli országokkal kapcsolatban is közöljék. A javaslatot azonban még mindig nem sikerült elfogadni, többek között Magyarország és Németország is blokkolja.

Az Európai Bizottság 2016 áprilisában indítványozta a társaságiadó-információk egyes vállalkozások és fióktelepek általi nyilvánosságra hozatalára vonatkozó szabályok szigorítását. A több mint öt éve előterjesztett javaslat előzetesen leszögezi, hogy a bonyolult adózási szabályok és az adótitok övezte környezet lehetővé teszi egyes multinacionális vállalkozások számára agresszív adótervezési stratégiák folytatását. Szemben a kis- és középvállalkozásokkal, a multinacionális vállalkozások képesek kihasználni a belföldi és a nemzetközi adószabályok kiskapuit, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy egyik országból a másikba csoportosítsák át a nyereséget, ezáltal csökkentve adóterheiket.

A magyar jogba is átültetett eddigi szabályozás csupán az adóhatóságok felé ír elő országonkénti jelentéstételt a multinacionális vállalkozások számára (country-by-country reporting, országonként jelentéstételi kötelezettség).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, kire vonatkkozna az adatszolgáltatási kötelezettség, érinti-e a kkv-kat, milyen adatokat kellene jelenteni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felügyeleti intézkedés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Őstermelő tárgyi eszköz

Lepsényi Mária

adószakértő

Bérleti díj

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs