Láncügylet harmadik országbeli szereplővel, több tényleges vevővel: meggyűlhet a bajuk a számlázással

  • adozona.hu

Magyar cég angol cégnek értékesít, de az árut öt másik cégnek szállítják ki. Hogyan kell számláznia a magyar cégnek az angol cég felé? – kérdezte olvasónk. Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

Olvasónk kérdése:

"A" magyar cég értékesít, és fuvaroztat, "B" angol cégnek értékesít (számláz), de a kiszállítás "C1, C2, C3,C4,C5" cégeknek megy, ahol C1-C4 közösségen belüliek, C5 magyar cég. Hogyan kell "A" cégnek kiállítani a számlát "B" cég felé? Ami a bajom, hogy ha termékexportként értékesít, akkor nem tudja igazolni, hogy elhagyta az áru a közösség területét, ha pedig közösségen belüli értékesítés lenne, akkor meg nincs EU-s adószámunk az angol cég miatt. A belföldi kiszállítás, jól gondolom, hogy belföldi áfás lesz? A bevallás melyik sorában kell ezeket helyesen bevallani?

Szakértőnk válasza:

A fenti láncügyletben a fuvarozással érintett értékesítés – azaz az első, a magyar cég és az angol cég közötti – lesz adómentes,. Ez azt is jelenti, hogy az angol cégnek a célországban ottani letelepedettségre lesz szüksége, az ügylet helyes adózási kezeléséhez ez elengedhetetlen lesz, mivel a fuvarozást követő értékesítések a célországokban teljesülnek. Termékexport semmiképpen sem történik, mivel a termék Magyarországról közösségi államokba és belföldre kerül, nem hagyja el a közösség területét.

A magyar cégnek C1-C4 végső vevők esetében az angol partner felé közösségi adómentes számlát kell kiállítania, az angol partner adott országbeli közösségi adószámára, aki az adott országban a végső vevők felé ottani teljesítési helyű, belföldi értékesítést teljesít. A magyar végső vevő esetében sem "A" magyar cégnek kell áfás számlát kiállítania, hanem az angol partnernek, hiszen ő teljesít belföldi termékértékesítést.

Mint látható, az angol partnernek jelentős adminisztrációs kötelezettségekkel jár az ügyletek helyes lebonyolítása, javasolt ezeket első körben tisztázni velük, ellenkező esetben "A" magyar cégnél adókockázat merülhet fel az esetleges helytelen eljárás miatt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adománygyűjtés Facebookon

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Választott tisztségviselő menedzserszűrése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink