hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kiszállítási határidő közösségen belüli értékesítéskor

  • adozona.hu

Német partnercég megrendelését decemberben elkészítette a magyar vállalkozás, s kiállította a számlát közösségen belüli értékesítésről. A megrendelő azonban – raktározási probléma miatt – csak 2019. január végén kéri kiszállítani az árut Németországba. Milyen kiszállítási határidő vonatkozik a közösségen belüli értékesítésre, hogy áfa nélkül lehessen számlázni? – kérdezte olvasónk. Tüske Péter vámszakértő válaszolt.

Közösségen belüli adómentes értékesítés közösségi adószámmal rendelkező, az általános szabályok szerint adózó áfaalanyok között akkor valósulhat meg, ha az eladó olyan termékértékesítést hajt végre eltérő tagállamban nyilvántartásba vett adózó részére, amely értékesítés következményeként a terméket igazoltan más tagállamba szállítják el. A termék más tagállamba történő elfuvarozásának, eljuttatásának ténye fuvarokmánnyal vagy más hitelt érdemlő módon igazolható.

Alapvetően az áfatörvény nem határoz meg határidőt közösségi értékesítés esetén az áru kiszállítására vonatkozóan, azzal a feltétellel, hogy a terméket az értékesítést követően már nem használják, azon nem végeznek megmunkálást, illetve a kiszállítás a közösségi adószámmal rendelkező gazdálkodó részére történő értékesítés közvetlen következményének tekinthető.

A kiszállításra rendelkezésre álló határidőt kizárólag akkor korlátozza 90 napra a törvény, ha az árut adóraktárból szállítják ki. Így egyedüli problémát az ügyletben az jelenthet, ha a decemberi értékesítést követően, de még a január végi kiszállítást, illetve az erről szóló igazolás kézhezvételét megelőző hatósági ellenőrzés során vizsgálat alá vonják a tételt, hiszen ekkor még nem valósult meg az értékesítés adómentességének jogcíme. Erre az esetre felkészülve célszerű a szerződésben, megrendelésben lefektetni, hogy az áru elszállítására bizonyos okok miatt csak később kerül sor.

A másik megoldás az lehet, ha előleget kér az értékesítő a vevőtől az ügyletre, és a számlázásra csak kiszállítás előtt vagy akár a teljesítést követően, legkésőbb a következő hó 15. napjáig kerül sor.

Az áfatörvény 59. paragrafusának (4) bekezdése értelmében közösségi értékesítés esetén az előlegekre vonatkozó főszabálytól eltérően az előleg átvételének időpontjában nem kell előlegszámlát kiállítani, csak a pénzösszeg átvételét igazoló számviteli bizonylatot. A közösségen belüli adómentes értékesítéshez kapott előleghez külön adókötelezettség nem kapcsolódik. Ilyen esetben az értékesítésről a későbbiekben, az előző bekezdésben megállapított határidő figyelembe vételével kiállított számlában az előleget is tartalmazó teljes ellenértéket kell feltüntetni.

Az áfatörvény 60. paragrafusának (4) bekezdése értelmében közösségen belüli adómentes termékértékesítés esetén a fizetendő adót a teljesítést követő hónap tizenötödik napján kell megállapítani, azzal az eltéréssel, hogy ha az ügylet teljesítését tanúsító számla kibocsátása a teljesítést követő hónap tizenötödik napjához képest hamarabb történik, a fizetendő adót az ügylet teljesítését tanúsító számla kibocsátásakor kell megállapítani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szerb állampolgár adóztatása és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalék kivás cég tagjánál

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szocho

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close