Globális minimumadó: nem jelent automatikusan többletterhet, de érdemes felkészülten várni a bevezetését

  • adozona.hu

Teljesen új jövedelemadózási keretrendszert határoz meg a 2021 során 138 OECD ország, majd 2022-ben az Európai Unió tagállamai által megszavazott globális minimumadó szabályok bevezetése, melynek célja, hogy az érintett multinacionális vállalatcsoportok minden országban, ahol jelen vannak, legalább 15 százalékos tényleges jövedelemadó-terhet viseljenek.

A szabályozás összetett és teljesen új kereteket hoz létre a jövedelemadózásban, számos, akár könnyítéseket engedő részletszabállyal. Magyarország, az új szabályokat az Európai Unió többi tagállamával összhangban 2024. január 1-jétől tervezi bevezetni, ezért elengedhetetlen a kellő felkészültség az új szabályok megfelelő alkalmazásához – hívja fel a figyelmet hírlevelében az EY.

Az új szabályozás az országonkénti jelentéshez (CbCR) hasonlóan az éves szinten 750 millió euró konszolidált bevételt elérő vállalatcsoportokat érinti. A szabályozás a tényleges adóteher koncepciójára épül oly módon, hogy amennyiben egy multinacionális vállalatcsoport egy országbeli operációjára jutó tényleges adóteher nem éri el a 15 százalékot, akkor kiegészítő, többletadó formájában a különbözetet be kell fizetnie. Bár Magyarországon a nominális társaságiadó-kulcs 9 százalék, a szabályozás saját jövedelemadó definíciójából adódóan nem automatikus, hogy többletadó-fizetési kötelezettség merül fel.

A szabályozás legnagyobb kihívásai a teljesen új, a magyar szabályoktól sokszor idegen fogalomkészlet; a szabályrendszer összetettsége, és a 2024-es implementálás. Későbbiekben egy összetett bevallási kötelezettség is terheli majd az érintett csoportokat.

Mivel a szabályozás 138 ország adórendszerének bizonyos fokú összehangolására épít, alkalmazása a magyar operációra sajátos kihívásokat rejt magában, mint például a halasztott adók kezelése, vagy a helyi adók kezelése a globális minimumadó rendszerében. A szabályok nem megfelelő alkalmazása könnyen eredményezheti az adókedvezmények előnyeinek elvesztését és többletadó-fizetési kötelezettség keletkezését olyan évben, melyben ez nem lenne szükséges. Ezen felül a szabályozás újdonság és összetettsége miatt nagyon sok további kérdés és értelmezési bizonytalanság merülhet fel.

A fentiek mellett azonban, külön mentességi szabályrendszer (úgy nevezett safe harbor szabályok) teszi lehetővé bizonyos kötelezettségek késleltetését, amennyiben azt helyesen alkalmazza a csoport. Ezen szempontok miatt elengedhetetlen a megfelelő felkészülés és a rendelkezésre álló információk alapján a lehetőségek feltérképezése az új rendszerben.

A szabályok megfelelő alkalmazására való felkészüléssel kiszámítható lehet az esetleges többletadó-fizetési kötelezettség és a várható adminisztratív terhek mértéke. Az új szabályok bevezetését követő 3 éves átmeneti időszakban a safe harbor szabályok alkalmazásával jelentősen csökkenthetőek az adminisztratív terhek. Továbbá a halasztott adóeszközök felülvizsgálata segíthet elkerülni bizonyos adókedvezmények által nyújtott előnyök elvesztését.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vadászkutya könyvelése vadásztársaságnál

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozás bevétele

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5