hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fontos áfaszabályok az EU-n belüli termékfuvarozásra

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó

A cégek könnyebb globális megjelenése/terjeszkedése, termékek országok közötti mozgatása mára természetessé vált, és számos cég alakul fuvarozási feladatok ellátására. A tevékenység megítélése forgalmi adózás szempontjából függ attól, hogy kinek, kitől, ki, honnan, hova szállít.

Az áfatörvény a fuvarozásra vonatkozó szabályokat szétszórtan rögzíti, több paragrafust, alfejezetet kell átböngészni a megismerésükhöz.

A fuvarozás szolgáltatásnyújtásnak minősül, így ennek megfelelően is adózik. A fuvarozás során a termék adott pontból másik pontba való eljutása történik, akár közvetlenül, akár több közbeiktatott ponton keresztül. A fuvarozási szolgáltatás adóügyi megítélése során az elsődleges szabály, hogy magát a szolgáltatást kell definiálni, tehát meg kell határozni, hogy valóban fuvarozásról van-e szó. Ez azért fontos, mert az áfatörvény ilyen jellegű meghatározást nem tartalmaz. Tehát minden olyan szolgáltatás, amelynek keretében a termék fizikálisan eljut egyik pontból a másikba, fuvarozásnak tekintendő, azaz a klasszikus értelemben vett fuvarozás is és a csomagszállítás is.

Megjelent! Áfa – speciális esetek című kiadványunk
Az áfatörvény a fuvarozásra vonatkozóan – mint minden egyéb esetben – megkülönbözteti, hogy adóalany vagy nem adóalany a fuvarozási szolgáltatás igénybe vevője. A közösségen belüli fuvarozás olyan tevékenység az áfatörvény 41. paragrafusának (3) bekezdése alapján, amelynek során az indulási hely a közösség egyik tagállama, míg az érkezési hely a közösség másik tagállama, a (4) bekezdés pedig rögzíti, hogy az indulási hely ott van, ahol a fuvarozás ténylegesen megkezdődik. Ez azért fontos, mert az "előkészületi" utazás, nem része a fuvarozásnak.

Például: Kecskemétről Sopronba szállítják a terméket, ahonnan azt a fuvarozó cég Belgiumba  szállítja. Ekkor a fuvarozás nem Kecskemét és Belgium között történik (noha a termék tényleg fizikálisan átkerül egyik magyarországi városból a másikba), hanem Sopronból indul. A Kecskemét-Sopron táv nem tartozik bele ebbe az ügyletbe.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben példákon keresztül bemutatjuk, adóalanyiságtól függően hogyan változnak a teljesítési helyre vonatkozó szabályok!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fogorvos NEAK finanszírozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Könyvelő cég feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink