hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amit tudniuk kell a munkáltatóknak a külföldi egyetemi oktatás finanszírozásáról

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Az utóbbi hónapokban sok publikáció jelent meg a felnőttképzésről, a dolgozók iskolai és nem iskolai rendszerű oktatása adózásával kapcsolatos szabályokról. Azonban kevés szó esett a külföldön iskolai tanulmányokat végző dolgozó részére adott juttatásokról, és ezen jövedelmek adózásáról. Egy olvasónk kérdése világított rá, milyen szerteágazó adózási labirintusba kerülhet a munkáltató azáltal, hogy hozzájárul a továbbtanuló dolgozó külföldön felmerülő költségeihez.

A munkáltató egy munkavállalója külföldi (finn) egyetemi tanulmányainak elvégzését támogatná. A tanulmányi szerződés szerint havi 1300 eurót fizetne a munkáltató a külföldi lakhatás és egyéb költségek finanszírozására. Milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik ez esetben a munkáltatónak és a munkavállalónak? A munkaviszonyban kérhet-e fizetés nélküli szabadságot a külföldi tanulmányai idejére (2 év), és ez befolyásolja-e a tanulmányi szerződést? – kérdezte olvasónk.

A Pénzügyminisztérium ide vonatkozó állásfoglalása szerint "iskolarendszerű képzésnek az olyan külföldi képzés minősül, amely államilag elismert oktatási célú intézményben folytatott teljes idejű, alapfokú, középfokú vagy érettségi végzettséget adó képzés, vagy államilag elismert felsőoktatási intézményben folyó, felsőfokú végzettséget adó képzés. Ide értendőek például a külföldi intézmény által szervezett főiskolai, egyetemi, MBA, illetve LLM képzések" (Pénzügyminisztérium PM/15379/2019., Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 2397424600).

A kérdéses esetben iskolarendszerű képzés valósul meg, ezért valamennyi költség (tandíj, szállás, utazás, egyéb kiadások) átvállalása munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül. Ezen jövedelem után a munkavállalót 15 százalék személyi jövedelemadó (szja) és 18,5 százalék járulék terheli, a munkáltatónak pedig 15,5 százalék szociális hozzájárulási adót (szocho) és 1,5 százalék szakképzési hozzájárulást (szakho) kell fizetnie.  

Abban az esetben, ha a munkavállaló Finnországban fog tartózkodni a tanulmányok ideje alatt, az adókötelezettség megítélésénél figyelembe kell venni a Finnországgal megkötött kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezményt (66/1981. MT-rendelet). Mivel a magyar jogszabály ezt a jövedelmet a nem önálló tevékenységből származó jövedelmek kategóriájába sorolja, meg kell vizsgálni, hogy a hivatkozott egyezmény 15. cikke értelmében a tanulmányi idő alatt a munkavállaló részére kifizetett jövedelem (bér és más hasonló térítés) melyik országban adóztatható.

Ha a munkavállaló illetősége finnre változik, akkor a jövedelem Finnországban adóztatható, az első munkanaptól kezdve. Azonban, ha a munkavállaló a következő két évben továbbra is magyar adóügyi illetőségűnek tekintendő, akkor az fogja eldönteni az adóztatáshoz való jogot, hogy a magánszemély az adott naptári évben hány napot tartózkodik Finnországban. Ha ennek ideje a vonatkozó naptári évben meghaladja a 183 napot, akkor a jövedelem Finnországban adóztatható. Ez azt jelenti, hogy ilyen esetben a munkáltatónak a jövedelemből nem kell 15 százalék szja-t levonnia.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mit kell tudni a társadalombiztosítási kötelezettségről, aminek megítélése is különlegesnek mondható.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas önellenőrzés

Széles Imre

tb-szakértő

Telephely után fizetendő társasági adó

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close