hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alanyi adómentes vállalkozás külföldi értékesítése: ezt kell tudni az áfalevonásról

  • dr. Juhász Péter, HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.
1

Az alanyi adómentességet választó áfaalanyoknak gyakran okoz nehézséget a nemzetközi ügyletek helyes adózásának kialakítása. Sok esetben az törvény sem ad kellően egyértelmű iránymutatást a külföldön teljesített termékértékesítések, szolgáltatásnyújtások áfaügyi megítéléséhez.

Különös nehézséget jelent az adólevonási jog megítélése, mely ugyan az alanyi adómentesség esetén főszabály szerint nem gyakorolható, azonban sok gazdasági esemény kapcsán az áfatörvény rendelkezései szerint nem járhat el az alanyi adómentes adózó ebbéli minőségében, cserében jogosulttá válik az ezen tevékenységéhez kapcsolódó input áfa levonásba helyezésére.

Gyakran előfordul, hogy az alanyi adómentes egyéni vállalkozó különféle termékeket értékesít külföldön, eseti kiállításokon, rendezvényeken, vásárokon. E termékértékesítések teljesítési helye – tekintettel arra, hogy azokhoz fuvarozás nem kapcsolódóik – az áfatörvény 25. paragrafusa alapján a termékeknek a vevő részére történő átadásának helye, tehát külföld. Így a kérdéses termékértékesítések teljesítési helye az áfatörvény területi hatályán kívül esik, hiszen a 2. paragrafus a) pontja szerint e törvény alapján adót az adóalany által – ilyen minőségében – belföldön és ellenérték fejében teljesített termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása esetén kell fizetni.

Ezen termékértékesítések kapcsán továbbá mind belföldön (jellemzően a termékek előállításával, szállításával kapcsolatosan), mind külföldön merülnek fel az egyéni vállalkozónak költségei (standbérleti díj, marketingszolgáltatások, promóciók díja stb.). Elöljáróban szükséges rögzíteni, hogy ezen utóbbi, külföldi adóalanytól igénybe vett szolgáltatások teljesítési helye jellemzően az áfatörvény 37. paragrafusának (1) bekezdése szerint Magyarország, mivel az egyéni vállalkozó adóalanyként jár el, és csak Magyarországon van állandó telephelye (külföldön csak eseti jelleggel árusít), így a szolgáltatás igénybe vevőjeként az egyéni vállalkozó köteles az áfát megfizetni.

Kérdésként merül fel ugyanakkor, hogy az egyéni vállalkozó a fentiek szerinti, külföldön adóköteles termékértékesítések nyomán keletkezett előzetesen felszámított adót (értve ezalatt az előzőek szerinti importszolgáltatások kapcsán megfizetett adót is) jogosult-e levonásba helyezni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja a választ a kérdésre!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Az alanyi mentesség szabályrendszerét 2007-ben dr. Kelemen László írta néhány kollágájával (Palotai Kinga, Varga Zoltán) együtt. A szabályok már akkor sem kezelték jól az adómentes minőségben történt közösségi és harmadik országbeli termékértékesítést, különösen a távolsági értékesítésre tekintettel. Azóta a képbe még jobb bezavart az egyéni vállalkozás szüneteltetési szabálya is.

Az Áfa törvény ezen része alapos felülvizsgálatra és átszerkesztésre szorul, amit többször kértem a Pénzügyminisztériumnál, de ott a fizu ugye akkor is megjön, ha nem tesznek a témában semmit.

A cikk ezért jól gondolja, meg nem is gondolja jól.

Az alanyi mentesség az irányelvi szabályozásba akakor épül be jól szervesen, ha a közösségi termékértékesítés egyáltalán nem mentesülhetne az adó alól, azt - a távolsági értékesítés limitje felett - fordított adózás alá kellene venni.

Miután az adózási témájú e-mailekre a Pénzügyminisztérium már 10 éve tudatosan nem válaszol, ezért gondoltam az ilyen réseket feltáró cikkek kapcsán talán elolvassák a kommenteket.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Exportszámlák árfolyama

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close