hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfabevallás, áfafizetés, ha alanyi adómentes katás vállalkozó külföldi partnernek szolgáltat

  • adozona.hu

Áfa szempontjából alanyi adómentes katás egyéni vállalkozó angliai utazásszervező cégnek dolgozik Magyarország területén (például reptérre érkező utasok szállodába való elszállítása, Budapest-Visegrád városnézés idegenvezetéssel stb.) Szolgáltatásait egy hónapban egyszer számolja el a nevezett angliai céggel, és a cég el is utalja neki az egyösszegű díjat. Felmerül-e áfa-, illetve A60-as bevallási adatszolgáltatási, esetleg áfafizetési kötelezettség? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Az említett alanyi adómentes, katás vállalkozó ezen felül a Booking.com-on (közösségi adóalany cég) keresztül is végezne hasonló szolgáltatást. A Booking.com-on az utas megrendeli a transzfert, a városnézést stb. Az egyéni vállalkozó közösségi adószámot igényel, majd egy hónapban egyszer – elszámolás alapján – kiállítja a kimenő számláját a Booking.com felé, amit az uniós tagállambeli cég el is utal neki. Ez esetben van-e áfa-, illetve A60-as bevallási, különösen valós áfafizetési kötelezettsége?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az áfatörvény 37. paragrafusának (1) bekezdése alapján az adóalany részére nyújtott szolgáltatások esetében főszabály szerint a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatás igénybevevője gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig az a hely, ahol lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van.

Az áfatörvény 193. paragrafus (1) bekezdésének d) pontja értelmében az adóalany az alanyi adómentesség időszakában a külföldön teljesített szolgáltatásnyújtása esetében nem járhat el alanyi adómentes minőségében. Az alanyi adómentes adóalany a más közösségi tagállamban illetőséggel rendelkező adóalanynak nyújtott szolgáltatása esetén köteles közösségi adószámot igényelni. A Booking.com (mint közösség adóalany) felé történő szolgáltatásnyújtásról áfa bevallást és összesítő nyilatkozatot is be kell nyújtani, de csak azon hónapokban, amikor a teljesítés megvalósul. A szolgáltatást áfa felszámítása nélkül, közösségen belüli szolgáltatásként kell számlázni.

Az angliai utazásszervező cég (mint harmadik országbeli adóalany) felé történő szolgáltatásnyújtás exportszolgáltatásnak minősül, melyről áfabevallást kell benyújtani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Melyik átalányadó-kategóriába tartozik a tevékenységem?

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Átalányadózás, teszorszám

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs