hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adókedvezmények: a Starbucks nyert, a Fiat veszített az Európai Bíróságon

  • MTI

A Starbucks nyert, a Fiat veszített ma az Európai Bíróságon a tiltott állami támogatással kapcsolatos ügyében, az amerikai kávézóláncnak így nem kell megfizetnie több tízmillió eurónyi elmaradt adót, míg az olasz autógyártónak igen.

Az Európai Bizottság 2015 októberében illegális állami támogatásnak minősítette azon adókedvezményeket, amelyeket Luxemburg nyújtott a Fiatnak, Hollandia pedig a Starbucksnak, és elrendelte a becslései szerint 20-30 millió euró elmaradt adó visszafizettetését.

Később a két ország és a két vállalat fellebbezett az európai uniós versenyhatóságként eljáró intézmény határozata ellen.

A luxembourgi székhelyű törvényszék keddi ítéletében a Starbucks keresetének helyt adott, a Fiatét viszont elutasította.

A bírák megállapították, hogy a Fiat a valódinál lényegesen alacsonyabb adóalap után fizetett, míg a másik ügyben arra jutottak, hogy a brüsszeli testületnek nem sikerült bizonyítania, hogy a Starbucks tisztességtelen versenyelőnyben részesült volna.

Az ítéletek ellen két hónapon belül még fellebbezés nyújtható be.

"Tisztességesen kell adóznia minden vállalatnak, legyen kicsi vagy nagy, multinacionális vagy nem" – hangsúlyozta Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos, és üdvözölte, hogy a bíróság jóváhagyta azt a megközelítést, amelynek alapján az állami támogatásra vonatkozó szabályokat is vizsgálják az ilyen adóügyekben.

A Starbucks esetén a pörköléssel és a kávézók ellátásával foglalkozó részlegéről volt szó, a Fiatnál pedig a hozzá tartozó pénzintézet, a Fiat Finance and Trade érintett. Az Európai Bizottság annak idején leszögezte: nem törvénybe ütközőek az ilyen egyezségek, ám ebben a két konkrét esetben a luxemburgi és a holland adóhatóság olyan döntéseket hozott, amelyekkel külön, ezen két vállalat számára mesterségesen alacsonyan tartották a fizetendő adó mértékét.

Tiltott állami támogatás miatt a legnagyobb bírságot eddig az Apple amerikai informatikai óriáscégre szabta ki az Európai Bizottság, amelynek mintegy 13 milliárd eurót kellene visszafizetnie Írországnak. Az ügyben ugyancsak fellebbeztek, amelyet nemrég tárgyalt az uniós bírói testület. Ítélet később várható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magyar munkáltatónak külföldön végzett távmunka

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Műemléképület áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X