A 22-es csapdája: felmondhatnak-e annak a nyugdíj előtt álló munkavállalónak, aki egészségügyi okok miatt nem tud dolgozni?

  • adozona.hu
1

Mit tehet a munkáltató, illetve a munkavállaló, ha a dolgozó egészségügyileg alkalmatlan a munkakör ellátására? Mi a helyzet, ha a munkavállaló időközben betölti a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: takarítónőnk 2014.01.01-jétől áll alkalmazásban a kft.-nél (gyógyszertár), 2024.06.30-án tölti be a 65.életévét. Az utóbbi egy évben 2022.12.28. és 2023.12.28. között táppénzen volt, jelenleg a ki nem vett szabadságát adjuk ki részére. Úgy tudjuk, hogy 2024. februárjában rokkantsági ellátást fog kapni (40%). Amennyiben a munkáját nem tudja ellátni, az üzemorvos nem adja meg részére az munkaköri alkalmassági orvosi igazolást, akkor mit tehetünk? Felmondhatunk részére (és akkor jár neki az emelt végkielégítés)? Ha nem mondhatunk fel, akkor fizetés nélküli szabadságon lesz, mivel munkát nem tud végezni? Ha eléri a nyugdíjkorhatárt, akkor felmondhatunk (2024.07.01-jén)? Végkielégítést ebben az esetben, úgy tudom, nem kell fizetni. Kérem segítségét, tanácstalan vagyok, mit tehetek jogszerűen, hogy betartsam a törvényeket! A hölgy nem akar dolgozni, a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetését elutasította.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Helyesen utalt rá: mivel már keresőképes, a munkáltató köteles foglalkozás-egészségügyi vizsgálatra küldeni a munkavállalót (azaz, azt, hogy el tudja-e látni a munkakörét, az üzemorvos dönti el). Ha ennek eredménye szerint alkalmas a munkaköri feladatai ellátására, abban az esetben az esetleges bérfejlesztés mellett foglalkoztatni kell a munkaszerződésének megfelelő tartalommal. Felmondási ok ekkor is felmerülhet természetesen, pl. létszámcsökkentés, később nem megfelelő munkavégzés stb. Sőt, a munkavégzés megtagadása azonnali hatályú felmondást vonhat maga után.

További munkajogi témájú írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat, munkajogi iratmintatárunkat 15 százalékos kiadói kedvezménnyel itt rendelheti meg. Megjelent a „Foglalkoztatás 2024-ben: munkajogi, munkavédelmi változások” című webinárium videófelvétele

Ha pedig nem alkalmas a minősítés, abban az esetben megnyílik a munkáltató előtt a felmondás joga egészségügyi alkalmatlanság jogcímén. Ugyanakkor erre már nem köteles a 2023.01.01. napja óta hatályos szabályok szerint. Az Mt. 55.§ (1) bekezdése értelmében ugyanis a munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól a keresőképtelensége időtartamára, vagy egyébként munkaköre ellátására egészségi okból való alkalmatlansága esetén annak időtartamára. Ekkor díjazás sem jár részére. Ez amolyan csiki-csuki helyzet, mert a munkaviszony fennmarad, a munkavállaló nem tud dolgozni, a munkáltató nem tudja foglalkoztatni, de egyik fél sem lép. Munkajogi szempontból ekkor nem lesz fizetés nélküli szabadságon a munkavállaló, de az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie kell maga után. Azt is helyesen írta, hogy jelen esetben felmondás esetén emelt összegű végkielégítés járna a munkavállaló részére.

Igen, a felmondás akkor is közölhető, amikor a hölgy betölti a 65. életévét (feltéve, ha a szükséges szolgálati idővel is rendelkezik). Itt a könnyebbség a munkáltató részére, hogy nem köteles indokolni a felmondást (de ekkor is írásba kell foglalni), és valóban nem kell végkielégítést fizetnie.

Arra az esetre, ha nem rokkantsági ellátásban, hanem rehabilitációs ellátásban vagy rehabilitációs járadékban részesül a munkavállaló az alábbiakat érdemes tudni (természetesen még a nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően): a munkáltató a munkaviszonyt a munkavállaló egészségi okkal összefüggő képességével indokolt felmondással akkor szüntetheti meg, ha a munkavállaló eredeti munkakörében nem foglalkoztatható tovább és a munkavállaló számára állapotának egészségi szempontból megfelelő munkakört nem tud felajánlani, vagy a munkavállaló a felajánlott munkakört alapos ok nélkül nem fogadja el.

Olvasónk a válaszhoz egy további kérdést fűzött: a takarítónő 2024.06.30-án lesz 65 éves. Honnan tudhatjuk meg, hogy a „szükséges szolgálati idővel rendelkezik”, és így felmondhat neki a munkáltató? Ezzel kapcsolatban nincs információnk, és ő nem biztos, hogy valós adattartalommal tájékoztatni fog erről.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A tb-kiskönyvben (igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási jogviszonyokról) kellene információt találjanak erről. Ennek hiányában, ha a kolléganő nem hajlandó nyilatkozni, javaslom, kérjék meg, hogy mutassa be a szolgálati idejét igazoló dokumentációt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Toller Bela

Bárkit,bármikor ki lehet rúgni !Miért teszünk úgy, mintha nem így lenne ? Csökkentem a fizetését a felére, vagy adok egy olyan feladatot,a mit nem fog tudni teljesíteni határidőre - megegyeztünk ? Megy nyugdíjba, veszíteni fog, de nem annyit, mintha teljesen jövedelem nélkül maradna ....Más? mondja, megbízhatok én magában ? Nem vagyok benne biztos.....És ezeket a csimbókokat ugyanígy, ugyanezekkel a módszerekkel rúgják ki egy fél év múlva !

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó és gépjárműkereskedelem

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bankkártyás fizetés

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3