hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Volt munkavállaló céges e-mail-fiókja: ezt teheti vele a munkáltató

  • adozona.hu

Megnézheti-e a kilépett munkavállaló céges e-mail-fiókjának tartalmát, és ha igen, meddig jogosult erre? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Munkavállalónk (üzletkötő munkakörből) rendes felmondással távozik a cégtől. Belső szabályzatunk szerint céges e-mail-címét munkahelyi tárgyú levelezésre használhatja. Távozása után van-e jogunk bizonyos ideig fiókját fenntartani, és nyilatkozatával egy másik munkavállaló jogosult-e a beérkező üzleti célú levelek megtekintésére? Esetleg (mivel kizárólagosan munkaügyi célú levelekről van szó) a bejövő fiókja átirányítható-e másik kolléga e-mail-fiókjába?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Ez egy rendkívül hasznos kérdés! A kérdés megválaszolásához alapvetően az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényt (Info tv.), illetve a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vonatkozó gyakorlatát kell ismerni.

A munkáltató a munkavállaló e-mailjeit a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 11. §-a alapján ellenőrizheti, melynek alapja a munkáltató jogos érdeke (nem a munkavállaló hozzájárulása), viszont ennek módjáról a munkavállalót előzetesen tájékoztatni kell (lásd Mt.+Info törvény). Ez most ugyanakkor jelen helyzet szempontjából másodlagos. Azt is kimondja ugyanakkor az Mt., hogy az ellenőrzés nem járhat az emberi méltóság sérelmével és a munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető. Ez viszont itt releváns lesz.

A fentiekből több dolog is következik. Egyrészt a munkaviszony megszűntével a munkavállaló hozzáférését a munkáltató azonnal köteles megszüntetni, ellenkező esetben adatvédelmi incidens jönne létre az adatok jogosulti körből történő kikerülésével. Ezt jövőre a NAIH minden valószínűség szerint már bírságolni is fogja.

Másrészt kezdeni kell valamit a később beérkező e-mailekkel is. A meglévő és az érintett kolléga nevére létrehozott e-maileket a munkáltató szintén jogos érdekére, mint jogalapra támaszkodva ésszerű átmeneti ideig ellenőrizheti. A jogalap tehát a jogos érdek (ügyféladatok megfelelő fogadása, intézése), az adatkezelés ugyanakkor nem tarthat tovább, mint ameddig feltétlenül szükséges (nem tarthat túlzottan hosszan). Azzal az eshetőséggel azonban kell számolni, hogy a munkavállaló a tiltás ellenére magánjellegű levelezést is bonyolíthat (ott).

A személyes privát adat kezelése tiltás esetén is jogellenes. A NAIH ajánlása szerint éppen ezért automatikus módon tájékoztatni kell a levél küldőjét, hogy a levelet a jövőben más személy olvassa, illetve, hogy a jövőben kivel veheti fel a kapcsolatot, ha a munkáltatót keresi.

Természetesen, amennyiben a tartalom magánjellege nyilvánvalóvá válna, ahhoz nem szabad majd hozzáférni.

A tájékoztatás a lehetséges rizikót a minimálisra csökkenti, ennél több a munkáltatótól később sem várható el. Az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) az adatkezelés feltételeit 2018. május 25. napjától jelentősen szigorítja, ám ez a gyakorlat feltehetően a GDPR-nak is megfelel, mivel az a jogos érdeket, mint adatkezelési jogalapot kifejezetten kihangsúlyozza.

OLVASSA EL kapcsolódó cikkünket! 
5 fontos lépés, hogy felkészüljön az adatvédelmi rendelet alkalmazására

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Visszaigényelhető áfa engedményezése kapcsolt félre

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Induló vállalkozás kkv-besorolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs