hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Volt munkavállaló céges e-mail-fiókja: ezt teheti vele a munkáltató

  • adozona.hu

Megnézheti-e a kilépett munkavállaló céges e-mail-fiókjának tartalmát, és ha igen, meddig jogosult erre? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Munkavállalónk (üzletkötő munkakörből) rendes felmondással távozik a cégtől. Belső szabályzatunk szerint céges e-mail-címét munkahelyi tárgyú levelezésre használhatja. Távozása után van-e jogunk bizonyos ideig fiókját fenntartani, és nyilatkozatával egy másik munkavállaló jogosult-e a beérkező üzleti célú levelek megtekintésére? Esetleg (mivel kizárólagosan munkaügyi célú levelekről van szó) a bejövő fiókja átirányítható-e másik kolléga e-mail-fiókjába?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Ez egy rendkívül hasznos kérdés! A kérdés megválaszolásához alapvetően az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényt (Info tv.), illetve a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vonatkozó gyakorlatát kell ismerni.

A munkáltató a munkavállaló e-mailjeit a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 11. §-a alapján ellenőrizheti, melynek alapja a munkáltató jogos érdeke (nem a munkavállaló hozzájárulása), viszont ennek módjáról a munkavállalót előzetesen tájékoztatni kell (lásd Mt.+Info törvény). Ez most ugyanakkor jelen helyzet szempontjából másodlagos. Azt is kimondja ugyanakkor az Mt., hogy az ellenőrzés nem járhat az emberi méltóság sérelmével és a munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető. Ez viszont itt releváns lesz.

A fentiekből több dolog is következik. Egyrészt a munkaviszony megszűntével a munkavállaló hozzáférését a munkáltató azonnal köteles megszüntetni, ellenkező esetben adatvédelmi incidens jönne létre az adatok jogosulti körből történő kikerülésével. Ezt jövőre a NAIH minden valószínűség szerint már bírságolni is fogja.

Másrészt kezdeni kell valamit a később beérkező e-mailekkel is. A meglévő és az érintett kolléga nevére létrehozott e-maileket a munkáltató szintén jogos érdekére, mint jogalapra támaszkodva ésszerű átmeneti ideig ellenőrizheti. A jogalap tehát a jogos érdek (ügyféladatok megfelelő fogadása, intézése), az adatkezelés ugyanakkor nem tarthat tovább, mint ameddig feltétlenül szükséges (nem tarthat túlzottan hosszan). Azzal az eshetőséggel azonban kell számolni, hogy a munkavállaló a tiltás ellenére magánjellegű levelezést is bonyolíthat (ott).

A személyes privát adat kezelése tiltás esetén is jogellenes. A NAIH ajánlása szerint éppen ezért automatikus módon tájékoztatni kell a levél küldőjét, hogy a levelet a jövőben más személy olvassa, illetve, hogy a jövőben kivel veheti fel a kapcsolatot, ha a munkáltatót keresi.

Természetesen, amennyiben a tartalom magánjellege nyilvánvalóvá válna, ahhoz nem szabad majd hozzáférni.

A tájékoztatás a lehetséges rizikót a minimálisra csökkenti, ennél több a munkáltatótól később sem várható el. Az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) az adatkezelés feltételeit 2018. május 25. napjától jelentősen szigorítja, ám ez a gyakorlat feltehetően a GDPR-nak is megfelel, mivel az a jogos érdeket, mint adatkezelési jogalapot kifejezetten kihangsúlyozza.

OLVASSA EL kapcsolódó cikkünket! 
5 fontos lépés, hogy felkészüljön az adatvédelmi rendelet alkalmazására

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ledolgozott órák utáni kifizetés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Magyar cégben a munkabér kifizethető-e euróban?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close