hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Videóban mutat be a Kúria egy konkrét munkajogi esetet

  • adozona.hu

Konkrét munkajogi esetet mutat be videófilmjáben a Kúria, amelyben egy kerekasztal-beszélgetés résztvevői azt vitatják meg, hogy kit és miért terhel felelősség, ha egy munkavállaló (jelen esetben egy kéményseprő) munkája során súlyos balesetet szenved.

Az eset: egy kéményseprőt munka közben baleset ért egy családi házban. A kéményseprőnek a padlásfeljárón keresztül kellett volna a kéményt megközelítenie, ehhez a lakók által előre elhelyezett létrát használta. A létra eldőlt, a kéményseprő három métert zuhant, csonttörléseket szenvedett, és két évig keresőképtelen volt.

A munkabaleset miatt kártérítési pert indított a munkaadója ellen, a keresetét azonban a bíróság elutasította, arra hivatkozással, hogy a munkavállaló felelős a balesetért, mert csak akkor használhatta volna a helyszínen elhelyezett létrát, ha az biztonságos, márpedig nem volt az, mert eldőlt. Az ügy kétszer is megjárta a Kúriát, végül a legfőbb bírói szervezet jogerős közbenső ítéletével kimondta, a munkaadó is felelős azért, hogy a baleset bekövetkezett.

A beszélgetés résztvevői megvitatják azt a kérdést, hogy a munkaadóknak milyen esetekben kell kártérítési felelősséget vállalniuk a munkavállalókat ért balesetekért, egészségkárosodásért.

A videót itt nézheti meg.

Tippeket szeretne a bérköltség csökkentésére?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Részletek >>

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön rendezése pótbefizetéssel

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Használt gépjármű értékesítésének illetékmentessége

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close