hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Videóban mutat be a Kúria egy konkrét munkajogi esetet

  • adozona.hu

Konkrét munkajogi esetet mutat be videófilmjáben a Kúria, amelyben egy kerekasztal-beszélgetés résztvevői azt vitatják meg, hogy kit és miért terhel felelősség, ha egy munkavállaló (jelen esetben egy kéményseprő) munkája során súlyos balesetet szenved.

Az eset: egy kéményseprőt munka közben baleset ért egy családi házban. A kéményseprőnek a padlásfeljárón keresztül kellett volna a kéményt megközelítenie, ehhez a lakók által előre elhelyezett létrát használta. A létra eldőlt, a kéményseprő három métert zuhant, csonttörléseket szenvedett, és két évig keresőképtelen volt.

A munkabaleset miatt kártérítési pert indított a munkaadója ellen, a keresetét azonban a bíróság elutasította, arra hivatkozással, hogy a munkavállaló felelős a balesetért, mert csak akkor használhatta volna a helyszínen elhelyezett létrát, ha az biztonságos, márpedig nem volt az, mert eldőlt. Az ügy kétszer is megjárta a Kúriát, végül a legfőbb bírói szervezet jogerős közbenső ítéletével kimondta, a munkaadó is felelős azért, hogy a baleset bekövetkezett.

A beszélgetés résztvevői megvitatják azt a kérdést, hogy a munkaadóknak milyen esetekben kell kártérítési felelősséget vállalniuk a munkavállalókat ért balesetekért, egészségkárosodásért.

A videót itt nézheti meg.

Tippeket szeretne a bérköltség csökkentésére?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Részletek >>

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsítetett foglalkoztatás hétvégén

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Foglalkoztatási bejelentés elmulasztása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs