hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vezetők munkaviszonyban, egészségügyi szolgálati jogviszonyban

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

A munkaviszonyban dolgozó vezető állású munkavállalókra külön szabályokat állapít meg a munka törvénykönyve. Összefoglaltuk, melyek ezek, kitérve az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló magasabb vezetőkre vonatkozó rendelkezésekre is.

Írásunk első részében bemutattuk, kik minősülnek vezető állású munkavállalónak, és vázoltuk a rájuk vonatkozó, az általánostól eltérő szabályokat a munkavégzés, károkozás, összeférhetetlenség és a gyermekvállalás kapcsán. Most lássuk, milyen külön előírások irányadóak a munkaviszony megszűnése, megszüntetése esetén, illetve, hogy melyek az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló magasabb vezetőkre vonatkozó rendelkezések!

A vezető munkaviszonyának megszűnése, megszüntetése

Ha a munkáltató felmondással szünteti meg a vezető állású, kisgyermekes munkavállaló munkaviszonyát, akkor nem kell alkalmazni azt a külön felmondási szabályt, amely a gyermek 3 éves koráig korlátozza az anya vagy a gyermekét egyedül nevelő apa munkaviszonyának felmondással történő megszüntetését.

Nem csak a kisgyermekeseknél érvényesül eltérő szabály a vezetőre a munkaviszony megszüntetésekor. A vezető állású munkavállaló munkaviszonyának megszűnésekor, illetve megszüntetésekor néhány – az általánostól eltérő – szabályt kell alkalmazni. Ezek közül talán a leglényegesebb, hogy a munkáltató az általa kezdeményezett felmondást nem köteles megindokolni.

Továbbá, a vezető állású munkavállaló munkaviszonyának megszüntetésekor nem kell alkalmazni azt az előírást sem, hogy a munkáltató felmondása esetén a felmondási idő legkorábban az alábbiakban meghatározott tartam lejártát követő napon kezdődik:

• a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év,

• a beteg gyermek ápolása címén fennálló keresőképtelenség, 

• a hozzátartozó otthoni gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság.

Azaz összességében elmondható, hogy a munkáltatói felmondás esetén a vezető állású munkavállaló kiszolgáltatottabb helyzetben van a többi munkavállalóhoz képest.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek a munkaviszony-megszüntetésre irányadó egyéb szabályok, valamint, hogy milyen előírások vonatkoznak az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló magasabb vezetőkre!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakképzési hozzájárulás 2020-ban

Pölöskei Pálné

adószakértő

Pénzbeli jutalom, díjazás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Új munkaviszony – belépő iratai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close