hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kevés a dolgozója? Legyen képben, hogyan alkalmazhat többet!

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Sok magyarországi vállalkozás küzd manapság munkaerőhiánnyal. Érdemes áttekinteni azokat a jogviszonybeli lehetőségeket, amelyekkel a munkaerő-szükséglet kielégíthető úgy, hogy se a foglalkoztatott személy, se a munkaügyi felügyelet ne találjon fogást a vállalkozáson.

Az első és legfontosabb módozata a munkaerő-szükséglet kielégítésének, ha munkaviszonyban foglalkoztatja a dolgozót a munkáltató. Elmúltak már ugyanis azok az idők, amikor a munkaerőt adminisztratív szempontból nehézkesen lehetett felvenni, illetve a munkaviszonyt megszüntetni. Tipikus esetekre a normál munkaviszony, míg flexibilis (atipikus) esetekre az úgynevezett atipikus munkaviszonyokat ajánljuk. Utóbbiak közé tartozik az egyszerűsített foglalkoztatás, melyre kifejezetten egyszerűen, bejelentés útján, akár munkaszerződés nélkül is sor kerülhet. Nem csupán a létesítése egyszerűsített, hanem a megszüntetése, a tételes közteherviselése, illetve a rá vonatkozó lényegesen enyhébb munkajogi és adminisztratív terhek is vonzóvá teszik.

Érdemes továbbá megvizsgálni az úgynevezett többalanyú szerződéseket, amikor vagy a munkavállalói (munkakörmegosztás) vagy a munkáltatói oldalon (több munkáltatós munkaszerződés) több személy is szerepel. A munkakör megosztása arra teremt lehetőséget, hogy egy munkakörbe tartozó feladatok ellátására ugyanabban a munkaszerződésben több dolgozó vállaljon kötelezettséget. Arra is van ugyanakkor jogszerű lehetőség, hogy több munkáltató fogjon össze, és egy munkaszerződés aláírásával együttesen alkalmazzanak egy meghatározott munkakörben (takarító, portás, könyvelő, jogász) munkavállalót. A munka törvénykönyve tehát kellően rugalmas a jogviszonyok létesítése körében.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben összefoglaljuk a megbízásra, a munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó legfontosabb intelmeket.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Online számlázás és a PTGSZLAH

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Flottakezelő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close