hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szabadságolási kisokos: munkáltatói és dolgozói jogok

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Az emberek zöme ilyenkor kezdi tervezgetni szabadságát. Kinek, hány nap jár, hogyan kell és lehet kiadni, igényelni, megszakítani, mi a helyzet részmunkaidő, nyugdíjas munkavállaló, cégleállás esetén? Kérdés-felelet formájában gyűjtöttük össze a szabályokat.

Hány nap szabadságra vagyok jogosult?

Szabadság a munkában töltött idő alapján jár. Azon egyértelmű eseten kívül, amikor a munkát végzünk, ide tartozik a munkaidő-beosztás alapján történő munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés, de maga a szabadság, a szülési szabadság is szabadságot „szül”. A munka törvénykönyve (Mt.) e körbe sorolja a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság első hat hónapjának, a keresőképtelenség (amikor betegszabadságot, illetve táppénz ellátást kapunk) teljes, a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés három hónapot meg nem haladó, továbbá a munkavégzés alóli mentesülésnek az Mt.-ben meghatározott tartamát.

A szabadság alap- és pótszabadságból áll. Az alapszabadság mértéke húsz munkanap.

Az alapszabadság mellett pótszabadság az alábbi jogcímeken jár.

a) Életkor alapján:

25. életévtől 1 munkanap
28. életévtől 2 munkanap
31. életévtől 3 munkanap
33. életévtől 4 munkanap
35. életévtől 5 munkanap
37. életévtől 6 munkanap
39. életévtől 7 munkanap
41. életévtől 8 munkanap
43. életévtől 9 munkanap
45. életévtől 10 munkanap

b) A tizenhat évesnél fiatalabb gyermeket nevelő munkavállalónak egy gyermeke után kettő, két gyermeke után négy, kettőnél több gyermeke után összesen hét munkanap pótszabadság jár.

c) Az apának gyermeke születése esetén legkésőbb a születést követő második hónap végéig, öt, ikergyermekek születése esetén hét munkanap pótszabadság jár.

d) A fiatal munkavállalónak évenként öt munkanap pótszabadság jár, utoljára abban az évben, amelyben a tizennyolcadik életévét betölti.

e) A föld alatt állandó jelleggel dolgozó vagy az ionizáló sugárzásnak kitett munkahelyen naponta legalább három órát dolgozó munkavállaló részére évenként öt munkanap pótszabadság jár.

f) A fogyatékossági támogatásra, a vakok személyi járadékára jogosult munkavállalónak, továbbá akinek a rehabilitációs szakértői szerv legalább ötven százalékos mértékű egészségkárosodását megállapította évenként öt munkanap pótszabadság jár.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mik az előírások részmunkaidős, nyugdíjas munkavállalók, szabadságról történő visszahívás esetén!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
Szabadsága kiszámításához használja kalkulátorainkat itt és itt!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetési határozat megszűntetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Honkongi szoftverszámla

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Külföldi napidíj mértéke

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close