hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Sok a félreértés a bérpótlékok számításánál: ezekre figyeljen oda!

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A bérpótlékokra vonatkozó szabályok a munka díjazásával összefüggésben kiemelten fontosak. Az alábbiakban a leggyakoribb félreértéseket mutatjuk be, illetve javaslatot is teszünk a bérpótlékszámítás szabályainak egyszerűsítésére.

Pótlékok, melyek szabadidővel nem kompenzálhatók

A vasárnapi pótlék – melynek mértéke 50 százalék – a rendes munkaidőben történő munkavégzés esetén akkor illeti meg a munkavállalót, ha a vasárnapi rendes munkaidőben történő munkavégzésre kizárólag azért osztható be, mert

– többműszakos tevékenység keretében,
– készenléti jellegű munkakörben vagy
– a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató

munkáltatónál történik a foglalkoztatása.

Amennyiben a vasárnapi rendes munkaidőben történő munkavégzésre a munka törvénykönyve (Mt.) 101. paragrafusának (1) bekezdése alapján egyéb okból is sor kerülhet, akkor a munkavállalót nem illeti meg vasárnapi pótlék a vasárnapi rendes munkaidőben történő munkavégzésre. Az esetek többségében ez a helyzet, mivel a vasárnapi munkavégzés a megszakítás nélkül működő munkáltatóra vagy munkakörre, vagy a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatóra vagy munkakörre épül. Ezzel szemben a 100 százalékos mértékű munkaszüneti napi pótlék minden esetben megilleti a munkavállalót, nem számít tehát a munkáltató működésének jellege.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a rendkívüli munkavégzés, ügyelet és készenlét esetére vnatkozó pótlékszabályokat is.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close