hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nemcsak végkielégítés jár majd a munkavállalónak, ha kirúgják - módosított tervezet

  • Viszló László

Az új Munka Törvénykönyvének (Mt.) tervezete a terminológia bizonyos változtatása mellett több tartalmi újdonságot is magában foglal. A kevés, munkavállalók számára kedvező változás egyike, hogy jogviszony váltáskor amennyiben a munkavállaló nem fogadja el a továbbfoglalkoztatási ajánlatot (Pl.nem akar közalkalmazott lenni) a végkielégítésen kívül a felmondási időre (felmentési idő)járó távolléti díjra is jogosulttá válik.

A tervezet bevezeti a felmondás és az azonnali hatályú felmondás megnevezést. A felmondás megegyezik a régi rendes felmondás jogintézményével, az azonnali hatályú felmondás azonban magában foglalja a régi rendkívüli felmondáson kívül a próba idő alatti, illetve a határozott időre szóló jogviszony megszűntetésének  módját is.

A felmondás gyakorlásának lehetőségét a felek legfeljebb egy évre kizárhatják, ezt a munkaszerződésben kell rögzíteni. A felmondási tilalom továbbra is fennmarad de a várandóságra vagy a reprodukciós eljárásban való részvételre mint védett helyzetre a munkavállaló csak akkor hivatkozhat ha erről a körülményről még a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta a munkáltatót.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szülői szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs