hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkaadó erőfölénye: homályos tartalmak, aggályos szabályok

  • Viszló László

Az új Munka törvénykönyve a munkavégzés feltételeinek biztosítását bizonyos esetekben a munkavállalóra hárítja - az eddigi szabályozás a polgári jogi szabályozás felé mozdult el ebben a kérdésben is.

Az új Munka törvénykönyvének tervezetében munkavállalót terhelő kötelezettségek között megjelenik egy új fogalom a „szükséges bizalomnak megfelelő magatartás”. Ennek tartalma kellően homályos, a miniszteri indokolástól sem leszünk okosabbak, bizonyos általános társadalmi felfogáshoz és elváráshoz köti a megfelelő bizalom meglétét ami munkakörönként eltérő lehet.

Lefordítva a fogalmat: a munkáltató az, aki a bizalom megrendülésére hivatkozva akkor is kirúghatja a munkavállalóját ha az egyébként a munkaviszonyából eredő kötelezettségét nem szegte meg. Ez a szabályozás tág teret nyit a munkáltatói önkénynek ellentétben az ebben a körben kialakult évtizedes bírói gyakorlattal.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíj számítása ekhósnál

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállásdíj áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs