hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkaadó erőfölénye: homályos tartalmak, aggályos szabályok

  • Viszló László

Az új Munka törvénykönyve a munkavégzés feltételeinek biztosítását bizonyos esetekben a munkavállalóra hárítja - az eddigi szabályozás a polgári jogi szabályozás felé mozdult el ebben a kérdésben is.

Az új Munka törvénykönyvének tervezetében munkavállalót terhelő kötelezettségek között megjelenik egy új fogalom a „szükséges bizalomnak megfelelő magatartás”. Ennek tartalma kellően homályos, a miniszteri indokolástól sem leszünk okosabbak, bizonyos általános társadalmi felfogáshoz és elváráshoz köti a megfelelő bizalom meglétét ami munkakörönként eltérő lehet.

Lefordítva a fogalmat: a munkáltató az, aki a bizalom megrendülésére hivatkozva akkor is kirúghatja a munkavállalóját ha az egyébként a munkaviszonyából eredő kötelezettségét nem szegte meg. Ez a szabályozás tág teret nyit a munkáltatói önkénynek ellentétben az ebben a körben kialakult évtizedes bírói gyakorlattal.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Felajánlás

Nagy Norbert

adószakértő

Közvetített szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Haszonbérleti szerződés: adómentes vagy nem

Lepsényi Mária

adószakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X