hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkáltatói felmondási okok a pandémia alatt

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A pandémia rendkívüli helyzetet teremt a vállalkozások számára, dolgozóikat vagy egy részüket sokan nem tudják megtartani. Olyan eset is adódhat, amikor ugyan nem kellene megszüntetniük a munkaviszonyt, de mégsem kívánják annak további fenntartását. Ilyenkor is ügyelni kell azonban a jogi keretekre. A buktatókat példákkal mutatjuk be.

Ezek a jogszerű felmondás lehetséges indokai

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 64. §-a alapján a munkaviszony megszüntethető közös megegyezéssel, felmondással, illetve azonnali hatályú felmondással.

A megszüntetés okának az indokolásból világosan ki kell tűnnie. A megszüntető jognyilatkozat indokának valóságát és okszerűségét a nyilatkozattevő, azaz jelen esetben a munkáltató bizonyítja. Az ok világos, valós és okszerű követelménye azt jelenti, hogy olyan ténylegesen létező oknak kell fennállnia, melyből következően a munkavállaló munkavégzésére nincsen többé szükség.

Az Mt. 66. §-a alapján a munkáltató a felmondását köteles megindokolni. A felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. Ahogyan a Kúria Joggyakorlat-elemző Csoportjának 2021 januárjában kiadott állásfoglalása rámutat, a felek a felmondási indokok körét nem bővíthetik, így nem térhetnek el ettől a hármas felsorolástól.

Érvénytelennek minősítette például a Kúria a munkaszerződés azon rendelkezését, miszerint a vállalkozás döntéshozó szervének határozata az ügyvezetőt bármikor visszahívhatja, mely a munkaviszony azonnali megszűnését eredményezi. A Kúria rámutatott arra, hogy ilyen felmondási indok nincsen, az azonnali hatályú felmondás feltételei pedig nem álltak fenn.

Az Mfv. I. 10 677/2016. számú ügyben a Kúria arra mutatott rá, hogy a forgalom-visszaesésre alapított felmondási indok sem felel meg a valós, világos és okszerű indokolás törvényi követelményének. Ebből a munkavállaló számára ugyanis nem tűnik ki, hogy a jogviszony-megszüntetést a munkavégzésének hiányossága vagy a munkáltató működésével összefüggő indok tette-e szükségessé.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mire kell figyelni a munkáltató működésével összefüggő okból, illetve a munkavállaló képessége vagy magatartása miatt történő munkáltatói felmondás esetén!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close