hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkahelyi zaklatás: kinek, mit kell bizonyítani?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Tapasztalatok szerint egyre gyakrabban felbukkanó munkahelyi probléma a munkahelyi zaklatás. Cikkünkben áttekintjük, mely magatartások eshetnek bele a zaklatás fogalmi körébe, illetve milyen jogorvoslati lehetőségek adottak. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) – hosszas vitát követően – 2019 júniusában elfogadta a munkahelyi erőszak és zaklatás tilalmát kimondó egyezményt, illetve a hozzá kapcsolódó ajánlást.

A védelem valamennyi foglalkoztatási formára kiterjed

Elsőként nézzük meg, mit tekint a munka törvénykönyve foglalkoztatási jogviszonynak. Ide tartoznak

–  a munkaviszony,
–  a közszolgálati jogviszony,
–  a közalkalmazotti jogviszony,
–  rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszony,
–  honvédelmi alkalmazotti jogviszony,
–  a bírósági szolgálati viszony,
–  az igazságügyi alkalmazottak szolgálati jogviszonya,
–  az ügyészségi szolgálati jogviszony,
–  a hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszony,
–  a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony, illetve
–  a kölcsönbeadó és a kölcsönzött munkavállaló között a munka törvénykönyvéről szóló törvény szerinti munkaerő-kölcsönzés alapján fennálló jogviszony.

A törvényi védelem tehát valamennyi foglalkoztatási formát lefedi.

Védett tulajdonságok

Gyakori tévedés a zaklatást csupán a szexuális zaklatással azonosítani, hiszen zaklatásra bármely, úgynevezett védett tulajdonság következtében sor kerülhet. A zaklatás fogalmi elemeit, illetve a védett tulajdonságokat az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (Ebktv.) tartalmazza. E szerint zaklatásnak minősül az az emberi méltóságot sértő, szexuális vagy egyéb természetű magatartás, amely az érintett személynek a 8. paragrafusban meghatározott tulajdonságával függ össze, és célja vagy hatása valamely személlyel szemben megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezet kialakítása.

Ilyen védett tulajdonságok a nemen kívül az életkor, az egészségi állapot vagy akár más vélemény is. Zaklatás valósul meg tehát például abban az esetben, ha egy nyugdíjhoz közel álló munkavállaló munkavégzését nehezítik, őt „piszkálják”, megszégyenítik (például annak nyilvános hangoztatásával, hogy lassú). Nemi alapú zaklatás férfi ellen is irányulhat, bár tapasztalatok szerint nem az a tipikus.

Fontos arra is rámutatni, hogy a zaklatást nem csak a munkahelyi vezető valósíthatja meg, a kollégák egymással szembeni, a munkáltató által tolerált, jogsértő magatartása is zaklatásnak minősül.  

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, kinek, mit kell bizonyítani feltételezett munkahelyi zaklatás esetén!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Próbaidő ugyanannál a munkáltatónál másik munkakörben

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink