hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munka iskolaszövetkezetben, közérdekű nyugdíjas-szövetkezetben

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Az iskolaszövetkezet a középfokú iskolával, kollégiummal, alapfokú művészeti iskolával tanulói jogviszonyban álló tanulók, továbbá a felsőoktatási intézménnyel hallgatói jogviszonyban álló hallgatók számára biztosít lehetőséget a munkavégzési feltételek megteremtésére, valamint gyakorlati képzésük elősegítésére. A közérdekű nyugdíjas-szövetkezet célja, hogy a még aktív időskorúak számára foglalkoztatást, munkaerőpiaci reaktivizálást biztosítson, a tagok gazdasági és szociális helyzetét előmozdítsa, továbbá az, hogy a következő generációk számára a tagoknál felhalmozódott tudás, szakmai- és élettapasztalat átadásra kerüljön.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy jár-e szabadság, betegszabadság a szövetkezeti tagoknak, hogyan alakul a kárfelelősség, illetve ki viseli a munkaköri alkalmassági vizsgálat költségeit.

Abból kell kiindulni, hogy az iskolaszövetkezet nappali tagozatos tanuló, hallgató, valamint a nyugdíjas-szövetkezet öregségi nyugdíjban vagy átmeneti bányászjáradékban részesülő tagja személyes közreműködését a szövetkezet által harmadik személy részére nyújtott szolgáltatás keretében is teljesítheti. Ezen külső szolgáltatás nyújtására irányuló jogviszony pedig a szövetkezet és tagja közötti külső szolgáltatásra vonatkozó tagsági megállapodás alapján létrejött sajátos jogviszony, munkajogi és polgári jogi elemekkel ötvözve.

Speciális háromoldalú jogviszony: szövetkezet – tag – szolgáltatás fogadója

A szövetkezet és a szolgáltatás fogadója egymással szolgáltatási díj ellenében polgári jogi szerződést kötnek, melynek keretében a szolgáltatás a tagok személyes közreműködésének, munkavégzésének a szolgáltatás fogadója részére történő rendelkezésre bocsátása lesz, a szövetkezet tehát a szolgáltatást a vele jogviszonyban álló tagok által biztosítja.

A szövetkezet és a tanuló, hallgató, illetve nyugdíjas tagja között pedig egy sajátos „hibrid” jogviszony jön létre: a tagsági megállapodásra a Ptk. megbízásra vonatkozó szabályait, míg a tényleges feladatteljesítésre (munkavégzésre) az Mt. egyes, a szövetkezeti törvényben meghatározott szabályait kell alkalmazni. Azaz a megállapodásokra alapvetően a polgári jogi szabályok vonatkoznak, az alább ismertetésre kerülő eltérésekkel, munkajogi elemekkel.

A szövetkezeti törvény kimerítő felsorolást ad arra nézve, hogy mit kell tartalmaznia a tagsági megállapodásnak, valamint a szövetkezet és a tag közötti egyedi megállapodásnak.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a munkaügyi ellenőrzés kiterjed az iskolaszövetkezet, illetve a közérdekű nyugdíjas-szövetkezet által nyújtott külső szolgáltatásra és az iskolaszövetkezeti, illetve közérdekű nyugdíjas-szövetkezeti tagnak a szolgáltatás fogadójánál történő munkavégzésre. A hatóság azt is vizsgálhatja, hogy a szolgáltatás fogadója hogyan működik együtt a szövetkezettel, így biztosítja-e az képviselőjének a feladatteljesítés helyére történő belépést, tájékoztatja-e az iskolaszövetkezetet a feladatteljesítéssel kapcsolatos lényeges körülményekről.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a munkajogi szabályokra, a szabadságra, a kárfelelősségre és a szolgáltatási díjra vonatkozó főbb előírásokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Üzeltben nyilvántartott készpénz pénztárgép használat esetén

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Bér és egyéb juttatás kifizetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

40 év munkaviszony utáni jubileum

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close