hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Minden nap számít – mikortól jár a táppénz, csed, gyes?

  • adozona.hu

Munkavállaló előző évben egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozott mintegy 120 napot részben alkalmi, részben mezőgazdasági idénymunkásként. Idén januártól dolgozik munkaviszonyban. November végén szül, szeptemberben szeretne táppénzen lenni, amikor már feltehetően megterhelő lesz a munkavégzés a babára nézve. Mi alapján számítható a táppénz? Jár-e neki csed, gyed, és mi alapján számítható? Olvasónk kérdésére Dr.Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszol.

Fontos szabály, hogy mind a táppénznél, mind a csed-nél, a gyed-nél azt a jövedelmet veszik alapul, amelyet az ellátás megállapításakor fennálló biztosítási jogviszonyban keres/keresett a kismama, és ami alapján a 3 százalék pénzbeli ellátás bevallásra került az adóhatósághoz. Mindezek alapján a kérdéseire az alábbi válaszokat adom.

Mi alapján számítható a táppénz?

A kismama 2016. január 1-étől dolgozik munkaviszonyban. Ha a kismama táppénzre lesz jogosult szeptemberben, akkor 2016. január 1. – 2016. június 30. terjedő időszakban (június 30-tól visszafelé) 180 napi jövedelme, ennek hiányában – folyamatos biztosítás esetén – 120 naptári napi jövedelme képezi a táppénz alapját.

Megjegyzés: az egyszerűsített foglalkoztatásban szerzett jövedelem nem számít be a táppénz alapjába.

Jár-e neki csed, gyed, és mi alapján számítható?

A csed- és gyed-jogosultság egyik alapfeltétele, hogy az ellátás előtti két évben rendelkeznie kell a csed-et vagy gyed-et igénylő szülőnek 365 napi biztosítási idővel. Az egyszerűsített foglalkoztatás nem számít bele a 365 napba, mert ez nem minősül biztosítási jogviszonynak.

A csed esetén továbbá szükséges, hogy a szülésre

-          a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül vagy

-          a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül kerüljön sor.

Gyed esetén továbbá szükséges, hogy  

  • a szülő a gyermeket saját háztartásában neveli és
  • a szülő az ellátás megállapításakor biztosított legyen, vagy a csecsemőgondozási díjra jogosult volt ugyan, de a biztosítási jogviszony a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt megszűnt. Ez utóbbi esetben akkor jár a gyed, ha a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően 2 éven belül 365 napon át biztosított volt.

Amennyiben a gyed-jogosultság fennáll, akkor a gyed a gyermek 2. életévéig jár.

Az ellátás mértéke

A kiindulási szabály alapján a csed, gyed jogosultságot megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számítva (folyamatos biztosítás esetén):

-          idén 2015. január 1-ig lehet visszamenni és

-          keresni kell ezen időtartamban maximum 180 napi (ennek hiányában 120 napi) jövedelmet.

A csed, gyed alapja

Azt a jövedelmet veszik alapul, amelyet a csed megállapításakor fennálló biztosítási jogviszonyban keres és ami alapján a 3 százalék pénzbeli ellátás bevallásra került az adóhatósághoz. A táppénzből nem vonnak 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, így azt a számításnál nem veszik figyelembe.

Ha a kismama nem jogosult a fentiek alapján csed-re, illetve gyed-re, például azért, mert nincs 365 nap előzetes biztosítási ideje, akkor gyes-t kaphat. A gyes biztosítástól független családtámogatási ellátás. A gyes havi összege gyermekenként 28 500 forint.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Visszlízing áfa mentes tevékenységhez

Nagy Norbert

adószakértő

Muzeális OT rendszámú szgk., cégautóadó

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Betegség miatt megmaradt 8 nap szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31