hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: milyen feltételekkel köthető megállapodás munkabér készpénzben történő kifizetésére?

  • adozona.hu

2023. január 1-jétől jelentősen változott a munka törvénykönyve. Miként szabályos a munkabér készpénzben történő kifizetése? Mire kell figyelni ezzel összefüggésben a már meglevő munkaszerződéssel rendelkező munkavállalóknál, illetve az új belépőknél? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: munkaügyi ellenőrzés kapcsán eljárást indítottak a cég ellen, mert azon dolgozók, akik részére a bér készpénzben kerül kifizetésre, nem rendelkeztek erről szóló megállapodással [a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 158. § (1)]. Több területet felülvizsgáltak az új munka törvénykönyve kapcsán, de akiknél a munkaviszony az új munka törvénykönyve hatályba lépését megelőzően kezdődött, valóban nem került erről szóló megállapodás aláírásra. Kérdésem, hogy valóban helytelenül jártak el?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

2023. január 1. napjától valóban szükséges a felek írásbeli megállapodása a munkabér készpénzben történő kifizetéséhez. Az Mth. nem tartalmaz e körben átmeneti rendelkezést, így alkalmazni szükséges azon munkavállalók esetében is, akiknek a munkaviszonya január 1. napját megelőzően létesült.

Az Adózóna 117 letölthető és szerkeszthető dokumentumból álló Munkaügyi iratmintatár – az új Mt.-változásokkal” szerződés-, szabályzat- és iratmintacsomagját 15 százalék kiadói kedvezménnyel itt rendelheti meg.

Az Mt. 22. § (1) bekezdése szerint a jognyilatkozatot – ha munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása eltérően nem rendelkezik – alaki kötöttség nélkül lehet megtenni. A (4) bekezdés alapján az alaki kötöttség megsértésével tett jognyilatkozat – ha e törvény eltérően nem rendelkezik – érvénytelen. Az érvénytelenség jogkövetkezménye nem alkalmazható, ha a jognyilatkozat a felek egyező akaratából teljesedésbe ment. Így bár érvényességi probléma nem merül fel, azonban a munkáltató mégsem járt el a törvény szabályainak megfelelően.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabér kifizetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaidőkeret rendkívüli munka díjazása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Külföldi munkavállalás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1