hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kúria-döntés: jogszerű volt a pedagógusok figyelmeztető sztrájkja

  • adozona.hu

Helyt adott a Kúria a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ügyvédje által benyújtott felülvizsgálati kérelemnek, és megállapította, hogy a januári figyelmeztető sztrájk nem sérti a sztrájktörvény 3. § (3) bekezdésében foglaltakat – adta hírül hétfő este közösségi oldalán a PDSZ.

A figyelmeztető sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás kérdésében a bíróság nemperes eljárásban a szakszervezeteknek adott igazat, a másodfok a még elégséges szolgáltatás kérdésében nem ítélkezett másképpen, viszont, mivel 2022. január 31-éig nem született meg a másodfokú végzés a figyelmeztető sztrájkot jogsértőnek ítélte meg. Ezt az ítéletet változtatta meg a Kúria, kimondva, hogy a figyelmeztető sztrájk a szakszervezetek által ajánlott még elégséges szolgáltatásokkal együtt – amely nem tartalmazta a sztrájk alatti tanítást – jogszerű volt.

Ítéletében megállapította, hogy "helytállóan hivatkoztak a kérelmezők a felülvizsgálati kérelmükben arra, hogy a 2022. január 31-én megtartott sztrájk nem minősülhet jogellenesnek a sztrájktörvény 4. paragrafusának (2) bekezdése alapján, mert még a kérelmezett maga sem hivatkozott arra, miszerint a megtartott sztrájk az elsőfokú bíróság által megállapított még elégséges szolgáltatás teljesítését gátolta. Az eljárt bíróságok a kérelmezett viszontkérelmét a sztrájktörvény 3. paragrafusának (3) bekezdése alapján pedig egyezően megalapozatlannak találták.

Innentől aki azt állítja, hogy a tanárok jogszabályellenesen sztrájkoltak januárban, az hazudik – összegzi a döntést írásában a nedolgozzingyen.hu.

A portál felidézi az előzményeket: a PDSZ és a PSZ közös sztrájkbizottsága január 31-ére kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett, mivel a kormánnyal hónapok óta folyó tárgyalások ellenére semmilyen más módot nem látott a négy pontban megfogalmazott sztrájkkövetelései teljesítésére. A kormány folyamatosan időhúzásra játszott, illetve olyan elvárásokat fogalmazott meg a még elégséges szolgáltatásokkal kapcsolatban, amelyek értelmetlenné tették volna a munkabeszüntetést.

A sztrájkbizottság tagjai nemperes eljárásban kérték a bíróságot, hogy állapítsa meg a még elégséges szolgáltatások körét az általuk tett javaslat alapján. Elsőfokon a bíróság a szakszervezeteknek adott igazat, akik le is mondtak a fellebbezés jogáról. A kormány képviselői viszont az utolsó pillanatban fellebbezést nyújtottak be, így a végzés a sztrájk kezdetéig nem tudott jogerőre emelkedni.

Január 31-én megtartották a kérórás figyelmeztető sztrájkot, és jelezték, ha a sztrájkköveteléseink nem teljesülnek, márciusban határozatlan idejű munkabeszüntetésbe kezdenek.

A nemperes eljárásban február 10-én született másodfokú, jogerős végzés ismét a szakszervezeteknek adott igazat a még elégséges szolgáltatások ügyében, azonban kimondta, hogy a sztrájk egésze jogszerűtlen volt, hiszen annak kezdetéig nem volt jogerősen kimondva, mi tartozik a még elégséges szolgáltatások körébe. Tehát, jóllehet a januári figyemeztető sztrájk országos siker volt, a kormány sikeresen szabotálta annak jogszerű megvalósítását.

A szakszervezetek a Kúriához fordultak, amely végleg kimondta: a január 31-én megvalósult kétórás figyelmeztető sztrájk jogszerű volt.

További részletek ITT olvashatók.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Céltartalékképzés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Csökkentett energiadíj – mikrovállalkozás

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Tartozás elengedése két cég között

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs