Érvénytelen munkaszerződés, azonnali hatályú felmondás: mi lesz a jogokkal és kötelezettségekkel?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő

A Kúria friss döntésében (BH2024.44.) azt vizsgálta, hogy az érvénytelen munkaszerződés alapján létrejött munkaviszonyban keletkezett jogokat és kötelezettségeket mi alapján kell megítélni. Az ügy tanulságait az alábbiakban foglaljuk össze.

Képzett munkavállalót foglalkoztatott a költségvetési szerv közfoglalkoztatottként

A történelem-régészet alapszakos és történelem mesterszakos diplomával, valamint angol és latin nyelvű középszintű, komplex típusú nyelvvizsgával rendelkező felperesi munkavállaló dokumentációs munkatárs munkakörben állt közfoglalkoztatási jogviszonyban az alperesi munkáltatónál. Munkaköri feladatához tartozott a latin nyelvű iratok fordítása, az iratokhoz segédletek készítése, ellenőrzése, digitalizálás előkészítése; levéltári anyagokhoz kapcsolódó archiválása és közzétételt előkészítő feladatok ellátása; feldolgozást segítő előkészítés (jelzetelés, számozás, palliumozás, kapcsok eltávolítása, szükség szerinti ellenőrző rendezés), és az eközben nyert információk rögzítése jegyzékekben, segédletekben, adatbázisokban levéltáros ellenőrzése mellett; továbbá köteles volt ellátni minden olyan feladatot, amellyel munkahelyi vezetője, munkáltatója megbízta, utasította, kivéve, ha az jogszabályba ütközött, vagy életet, egészséget, testi épséget közvetlenül vagy súlyosan veszélyeztetett.

További munkajogi témájú írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat, munkajogi iratmintatárunkat 15 százalékos kiadói kedvezménnyel itt rendelheti meg. Megjelent a „Foglalkoztatás 2024-ben: munkajogi, munkavédelmi változások” című webinárium videófelvétele

A közfoglalkoztatási munkaszerződésében meghatározott FEOR 4136 számhoz tartozó munkakör az iratkezelő, irattáros, akinek feladatai az anyagok válogatása vagy osztályozása utasítás szerint, dokumentumok rendezése fiókokban, szekrényekben, tárolódobozokban, a kért anyagok előkeresése, az irattárban tárolt és az irattárból kiadott anyagok nyilvántartása, dokumentumok fénymásolása, szkennelése, továbbítása. A munkavállaló munkaviszonyát a munkáltató a munkavállaló szabadsága alatt, azonnali hatállyal megszüntette, melyből munkaügyi jogvita keletkezett.


OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a munkavállaló mit kért a Kúriától, illetve a Kúria milyen döntést hozott az ügyben!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Unión belüli jövedelem adózása, árfolyama II.

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Revolut

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Külföldi napidíj, árfolyam 2

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink