hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kötetlen munkaidőbeosztás: hogyan alkalmazható, mik a buktatói?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A kötetlen munkaidőbeosztás egyre elterjedtebb, hiszen ilyen esetekben a munkáltató egy sor kötelezettség alól mentesül. Nem tartja nyilván a munkavállaló munka- és pihenőidejét (a szabadság kivételével), valamint nem érvényesülnek a munkaszüneti napokra érvényes, illetve a vasárnapi munkavégzés korlátjai sem. Kötetlen munkaidőbeosztás azonban csak meghatározott esetekben alkalmazható, a helytelen alkalmazás komoly következményekkel járhat.

Így néz ki a nem kötetlen munkaidőbeosztás

A munkaidő-beosztás szabályait (munkarend) fő szabályként a munkáltató állapítja meg. A munkáltató a munkaidőt az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményére, valamint a munka jellegére figyelemmel maga osztja be, ebben a kérdésben a munkavállalónak nincsen szerepe, beleszólása. Amennyiben a munkaidő heti öt napra, hétfőtől péntekig kerül beosztásra, abban az esetben általános munkarendről beszélünk. A munkaidő azonban munkaidőkeret vagy elszámolási időszak alkalmazása esetén egyenlőtlenül is beosztható, ilyenkor a munkaidő a hét egyes napjain nem azonos módon alakul. A munkaidőbeosztásánál a munkáltató a napi és heti munkaidőkorlátokat, a munkaközi szünetet, a napi és a heti pihenőidő szabályait köteles figyelembe venni, nem véletlenül kedvelt a kötetlen munkarend.

Ez a kötetlen munkaidőbeosztás lényege

A munkáltató a munkaidő beosztásának jogát – a munkavégzés önálló megszervezésére tekintettel – a munkavállaló számára írásban átengedheti (kötetlen munkarend). A munkarend kötetlen jellegét nem érinti, ha a munkavállaló a munkaköri feladatok egy részét sajátos jellegüknél fogva meghatározott időpontban vagy időszakban teljesítheti. Ez utóbbira példa a heti meetingek megtartása, melyen a kötetlen munkarendben dolgozó munkavállalónak is részt kell vennie. Kötetlen munkarend esetén a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) bizonyos szabályait nem kell alkalmazni. Idetartoznak a munkaidőkeretre, a munkaidőbeosztásra, a munkaidő vasárnapra és munkaszüneti napra történő beosztására, a rendkívüli munkavégzésre, a munkaközi szünetre, az ügyeletre és készenlétre, a napi és heti pihenőnapra, valamint a heti pihenőidőre vonatkozó szabályok. Kötetlen munkaidőbeosztás esetén a munkavállaló munkaidejét sem kell nyilvántartani.

Már kapható a HVG 2020-as Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!
2020. július 1-jétől teljesen új tb-törvény lép hatályba, az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kell használni. Éppen ezért a HVG Tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segítjük az előírások értelmezését.
Részletek >>

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja a Kúria milyen döntéseket hozott a kötetlen munkaidő-beosztással kapcsolatban!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Exportszámlák árfolyama

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close