hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kötetlen munkaidőbeosztás: hogyan alkalmazható, mik a buktatói?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A kötetlen munkaidőbeosztás egyre elterjedtebb, hiszen ilyen esetekben a munkáltató egy sor kötelezettség alól mentesül. Nem tartja nyilván a munkavállaló munka- és pihenőidejét (a szabadság kivételével), valamint nem érvényesülnek a munkaszüneti napokra érvényes, illetve a vasárnapi munkavégzés korlátjai sem. Kötetlen munkaidőbeosztás azonban csak meghatározott esetekben alkalmazható, a helytelen alkalmazás komoly következményekkel járhat.

Így néz ki a nem kötetlen munkaidőbeosztás

A munkaidő-beosztás szabályait (munkarend) fő szabályként a munkáltató állapítja meg. A munkáltató a munkaidőt az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményére, valamint a munka jellegére figyelemmel maga osztja be, ebben a kérdésben a munkavállalónak nincsen szerepe, beleszólása. Amennyiben a munkaidő heti öt napra, hétfőtől péntekig kerül beosztásra, abban az esetben általános munkarendről beszélünk. A munkaidő azonban munkaidőkeret vagy elszámolási időszak alkalmazása esetén egyenlőtlenül is beosztható, ilyenkor a munkaidő a hét egyes napjain nem azonos módon alakul. A munkaidőbeosztásánál a munkáltató a napi és heti munkaidőkorlátokat, a munkaközi szünetet, a napi és a heti pihenőidő szabályait köteles figyelembe venni, nem véletlenül kedvelt a kötetlen munkarend.

Ez a kötetlen munkaidőbeosztás lényege

A munkáltató a munkaidő beosztásának jogát – a munkavégzés önálló megszervezésére tekintettel – a munkavállaló számára írásban átengedheti (kötetlen munkarend). A munkarend kötetlen jellegét nem érinti, ha a munkavállaló a munkaköri feladatok egy részét sajátos jellegüknél fogva meghatározott időpontban vagy időszakban teljesítheti. Ez utóbbira példa a heti meetingek megtartása, melyen a kötetlen munkarendben dolgozó munkavállalónak is részt kell vennie. Kötetlen munkarend esetén a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) bizonyos szabályait nem kell alkalmazni. Idetartoznak a munkaidőkeretre, a munkaidőbeosztásra, a munkaidő vasárnapra és munkaszüneti napra történő beosztására, a rendkívüli munkavégzésre, a munkaközi szünetre, az ügyeletre és készenlétre, a napi és heti pihenőnapra, valamint a heti pihenőidőre vonatkozó szabályok. Kötetlen munkaidőbeosztás esetén a munkavállaló munkaidejét sem kell nyilvántartani.

Már kapható a HVG 2020-as Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!
2020. július 1-jétől teljesen új tb-törvény lép hatályba, az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kell használni. Éppen ezért a HVG Tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segítjük az előírások értelmezését.
Részletek >>

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja a Kúria milyen döntéseket hozott a kötetlen munkaidő-beosztással kapcsolatban!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kölcsönzött munkavállaló átvétele

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Oktatási számla gyermek nevére

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Díjazás munkavégzés hiányában

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs