hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkáltatói felelősség: kollégiumi véleményt fogadott el a Kúria

  • adozona.hu

Kollégiumi véleményt fogadott el a Kúria a munkáltató kártérítési felelőssége összegszerűsége tekintetében. A kollégiumi vélemény megalkotását joggyakorlat-elemző csoport munkája előzte meg. A szakértői grémiumot dr. Tallián Blanka, a Közigazgatási-Munkaügyi Kollégium tanácselnöke vezette – írja honlapján a Kúria.

A vizsgálódások megkezdésekor a csoport vezetője az alakuló ülést megelőzően beszerezte az alsóbb fokú bíróságok által a vizsgálat tárgyát képező ügyekben meghozott ítéleteket, és kigyűjtötte azokat a korábban meghozott eseti döntéseket és elvi határozatokat, amelyek értékelése indokolt volt. 

A vizsgálatban a kúriai bírák mellett részt vettek az ország számos területéről a közigazgatási és munkaügyi bíróságokon ítélkező bírák, valamint egyetemek elismert jogtudósai, ügyvédek és az OBH Elnökének kijelölt képviselője.

A joggyakorlat-elemző csoport a KMK véleményben foglalta össze a károsult jövedelemkiesésének számítását, meghatározva az elmaradt jövedelem elemeit, amelyeknek összessége teszi majd ki a kártérítés összegét.

Kitért a vélemény a kizárólag külföldi pénznemben megállapítható kártérítés esetére is. Az elhárított kár esetére megállapítja, hogy a károsult többletteljesítményéből származó jövedelem beszámítása kizárt annak érdekében, hogy a károkozó ne kerüljön előnyösebb helyzetbe a károsult teljesítménye folytán.

Állást foglal a vélemény a témában érintett körben a Ptk. alkalmazhatóságáról, illetőleg alkalmazásáról, valamint a társadalombiztosítási kört meghaladó igények érvényesítéséről is.

Tárgyalja a vélemény a hozzátartozó kárigényének érvényesítését. A tartástpótló járadék célja, hogy a káresemény előtti életszínvonalat hozzávetőlegesen biztosítsa, ennek összegét az összes körülmény mérlegelésével kell megállapítani.

A KMK vélemény az érintett területet a lehető legszélesebb körben vizsgálva igyekezett minden részletre kitérni és minden a bírói gyakorlat, illetőleg a károsultak igényérvényesítése körében felmerült kérdésre részletes és pontos választ adni – írja a kuria-birosag.hu.

A joggyakorlat-elemző csoport részletes véleménye itt olvasható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

NAV-határozat

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Egyszerűsített végelszámolás

Nagy Norbert

adószakértő

Előre fizetett szolgáltatás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs