hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kit. vagy Mt. szerint jobb kisgyermekes szülőnek lenni?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Törvény rendelkezik a kormányzati igazgatásról, illetve azoknak a dolgozóknak a jogairól, kötelezettségeiről, akik valamilyen kormányzati igazgatási szervnél végeznek munkát tisztségviselőként. Cikkünkben azt nézzük meg, milyen jogaik vannak a kisgyermekes szülőknek a jogviszonyukban a Kit. szerint, összehasonlítva a munka törvénykönyve alá tartozó munkavállalókéval.

Az említett, a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvényt (Kit.) böngészve felfedezhetjük, hogy sok hasonlóság és sok különbség is van a Kit. és a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) szerint dolgozók jogviszonyát, jogait, kötelezettségeit tekintve. Látni fogjuk, hogy sok esetben sokkal több minden illet meg egy várandós, kisgyermekes kormánytisztviselőt, mint egy Mt. szerinti munkavállalót (vagy éppen közalkalmazottat). Találunk egy fejezetet (XX. fejezet), amely külön a gyermekes kormánytisztviselőkkel foglalkozik, nevezetesen: „A gyermeket nevelő és családot alapító kormánytisztviselőkre vonatkozó kiegészítő rendelkezések”. Azokat a jellegzetességeket emelem ki a következőkben, amely eltérő a munka törvénykönyvéhez képest.

153. § [A képzés támogatása és a kormánytisztviselő tájékoztatása]

(1) A kormánytisztviselő a képzéshez, továbbképzéshez, nyelvtanuláshoz a 151. § alapján nyújtott támogatásra jogosult a szülési szabadság, illetve a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság ideje alatt is.

Már kapható a HVG 2021-es Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!
A kiadvány felöleli a járulék-, a szocho- és a szakképzésihozzájárulás-fizetési kötelezettség fontos részleteit, továbbá az ellátási jogosultságokat, így a nyugdíjakra, a nyugdíjszerű ellátásokra, az egészségbiztosítási ellátásokra, valamit családtámogatásra, továbbá az uniós társadalombiztosítási előírásokra vonatkozó fontos szabályokat.
Részletek >>

(2) A kormánytisztviselő jogosult a szülési szabadság, illetve a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság ideje alatt a közszolgálat egészét és a kormányzati igazgatási szervet érintő változásokkal kapcsolatos rendszeres – elektronikus formában történő – tájékoztatásra.

Ilyet az Mt.-ben hiába is keresünk, a képzés támogatásáról egyébként sincs kötelező passzus a munkavállalók számára. A kormánytisztviselők esetében azonban a képzéshez, továbbképzéshez, nyelvtanuláshoz való támogatás igénybevétele a szülési szabadság és a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság idejére is jár.

Olvassa tovbb cikkünket, hogy megtudja milyen hasonlóság és különség van a Kit. és az Mt. szerint foglalkoztatott kisgyerek szülők esetében a felmentési időre, a pótszabadságra, a cafetéria juttatásra vonatkozó rendelkezések terén, illetve milyen előnyökkel járhat a Kit. szerinti foglalkoztatás a családalapítási támogatás, iskolakezdési és gyermeknevelési támogatás, a táborozás támogatása terén!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs