hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kirúgott, felmondott dolgozók: ez jár, ha nem rohannak a versenytárshoz

  • adozona.hu
1

Adott egy munkáltató, aki gondos körültekintéssel, több lépcsős kiválasztási folyamat eredményeként munkaviszonyt létesített egy mérnök-informatikussal. Telik-múlik az idő, és a munkavállaló – nagyobb karriert és/vagy magasabb bért remélve – más munkáltatók felé kacsintgat. Tudására és szakmai tapasztalatára figyelemmel a munkahelyváltás nem okoz nehézséget, a munkáltató versenytársai örömmel fogadják jelentkezését. A potenciális új munkáltatók a széleskörű gyakorlat mellett ugyanis a legféltettebb titkok felfedésében is reménykednek.

Ha a munkáltató ezt előre gyanítaná, abban az esetben biztosan versenytilalmi megállapodást kötne a munkavállalóval, kizárva vagy korlátozva, hogy a munkaviszony megszűnését követően a megszerzett tudását felhasználva egyik versenytársánál helyezkedjen el. A munkavállaló ugyanis birtokába juthat a munkáltató működéséhez kapcsolódó különböző gazdasági, kereskedelmi ismereteknek, és érdekei azt kívánják, hogy ezeket a munkaviszony megszűnését követően is kamatoztassa. Ahogyan azonban cikkünkből kiderül, a versenytilalmat nem szabad összekevernünk a titoktartási kötelezettséggel.

Általános magatartási kötelezettség, hogy a munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt nem tanúsíthat olyan magatartást, mellyel veszélyeztetné a munkáltatója jogos gazdasági érdekeit. A munkaviszony megszűnését követően azonban a felek csak a kifejezetten erre irányuló megállapodásban rögzíthetnek versenytilalmi korlátozásokat. Ebben ki lehet kötni például, hogy a munkavállaló nem helyezkedhet el a munkáltató versenytársainál, nem alapíthat konkurens vállalkozást, vagy ilyen vállalkozásban személyesen nem működhet közre.

Versenytilalmi megállapodás a munkaviszony fennállása alatt bármikor köthető, lehet a munkaszerződés része és a munkaviszony megszűnésével egyidejűleg is létrejöhet.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mit tartalmazzon a versenytilalmi megállapodás, s a bírói gyakorlatra is rávilágítunk.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Ha szeretne többet megtudni a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos legfontosabb kérdésekről, jelentkezzen 2016. április 25-ig 30%-os kedvezménnyel a HVG Munkajog-konferenciájára!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
kérdezek-most

Ez a tilalom ingyen? Vagy a vállalkozás felajánl cserébe valamit?
Valamit valamiért? Ugyanis pláne ha elejében nem állapodtak meg ilyesmiben, Akkor ez korlátozást jelenthet, és a fizetésébe meg nem volt beépítve, ha elhagyja a vállalkozást akkor. korlátozva lesz. A másik esetben, meg hirtelen előrukkol a vállalkozás, ha elszámolsz nem mehetsz , nem vállalkozhatsz mert az érdekem úgy kívánja.... hmmm. Gondolok és valami ellentételezést ilyen esetben. Jól gondolom?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térítésmentesen kapott termék

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Átalányadózás év közbeni kezdéssel

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close