hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kérhet-e a munkáltató védettségi igazolványt a dolgozótól?

  • adozona.hu

Lehet-e foglalkoztatási feltétel a védettségi igazolvány megléte? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Vagyonvédelmi cégnél foglalkoztatunk munkavállalókat. Néhány megrendelőnk védettségi igazolványt vagy gyakori tesztelést ír elő. Kérdésem, hogy a járványhelyzetre való hivatkozással megtehetjük-e, hogy a foglalkoztatás feltétele legyen a védettségi igazolvány megléte, illetve rá lehet-e kérdezni, vagy arra, hogy oltatná-e magát a jelölt? A meglévő állományt felmérhetjük-e és lehet-e munkaviszony-megszüntetés indoka, ha valaki nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal és nem akarja oltatni magát? Adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot készítettünk. A cél az egészség védelme és a munkavégzés zavartalanságának biztosítása, valamint a további fertőzés megakadályozása."

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 10. § (1) bekezdése szerint a munkáltató a munkavállalótól olyan nyilatkozat megtételét vagy személyes adat közlését követelheti, amely a munkaviszony létesítése, teljesítése, megszűnése (megszüntetése) vagy e törvényből származó igény érvényesítése szempontjából lényeges. Azt azonban, hogy mi minősül lényeges adatnak, nem határozza meg a jogszabály.

Segítséget nyújthat ennek megítélésében a NAIH ajánlása, mely szerint a munkáltató jogszerűen kérdezhet rá a védettségre akkor, ha ehhez munkajogi, munkavédelmi, munkaszervezési célokat (érdekeket) tud igazolni. Ez elsősorban egészségügyi szakkérdés, ezért érdemes a vizsgálatba bevonni a foglalkozás-egészségügyi szakorvost.

A felvételi eljárás során szintén irányadók a fentiek, tehát felmérhető, hogy ki védett, ha teljesül az Mt. fentiek szerinti követelménye. Gyakorlata azonban nincs, ezért óvatosan és körültekintően kell eljárni.

A hatályos szabályozás szerint nem teheti kötelezővé a munkáltató az oltást (kivéve az egészségügyi dolgozók esetét), annak felvétele önkéntes. Arra van lehetősége, hogy az ösztönözze az oltási kedvet, például extra szabadsággal.

A munkaviszony megszüntetését csak akkor lehet jogszerűen alkalmazni, ha a munkáltató észszerű munkaszervezési vagy munkavédelmi intézkedésekkel mindent megtett a munkaviszony fennmaradása érdekében, de mindezek ellenére a védettség hiányában erre nincs lehetőség.

Például, ha a munkáltató az üzemorvossal együttműködve arra jut, hogy adott munkakörben csak olyan munkavállaló dolgozhat, aki védett (mert ellenkező esetben komoly kockázatnak tenné ki a partnereket, vevőket stb.), akkor – ha megoldható – a munkakörén belül olyan feladat ellátásra kell utasítani, ahol nem feltétel az oltás megléte, vagy meg kell kísérelni átirányítani a munkavállalót, vagy munkaszerződés módosítást eszközölni stb., és ha ezek a lehetőségek sem működnek, akkor kerülhet szóba a felmondás. Ugyanakkor bírói gyakorlat hiányában ez is rendkívül ingoványos terület.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Novellaíró pályázat nyereményének adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Alapanyag árának számlára történő utalása és számlázás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő bevétele

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs