hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kell-e emelni a gyesről visszatérő kismama fizetését?

  • adozona.hu

Ha valaki gyesen van, és vissza akar menni dolgozni, akkor kell neki fizetésemelést adni? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Gondolom, ha volt a cégnél fizetésemelés. akkor persze kell a gyesről visszatérő kismamának is fizetésemelést adni, de ha nem volt, akkor csak neki nem kötelező az infláció mértékével megemelni a bérét – jegyezte meg olvasónk.

A munka törvénykönyve (Mt.) 59. paragrafusa az irányadó szabály ebben az esetben. Ennek az a lényege, hogy amikor újra munkába áll a kismama, akkor a munkáltatónak ajánlatot kell tennie neki a munkabére módosítására. Ebben az esetben a visszatérő munkavállalóval azonos munkakörű munkavállalók részére a munkáltatónál időközben megvalósított átlagos éves béremelés mértékét kell alapul venni. Ha ilyen munkavállalók nincsenek, abban az esetben a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos éves béremelés mértéke az irányadó – magyarázta szakértőnk.

Amennyiben az infláció mértékével növekedtek a bérek, akkor ezt az emelést a visszatérő dolgozó esetében is alkalmazni kell. Ha azonban béremelésre ilyen módon sem került sor, akkor e körben nincs kötelezettsége a munkáltatónak.

Ez a rendelkezés egyébként összhangban van azzal a szabállyal (Mt. 12. §), mely alapján a munka díjazásával kapcsolatban az egyenlő bánásmód követelményét meg kell tartani, mely megsértésének orvoslása nem járhat más munkavállaló jogának megsértésével vagy csorbításával. Tehát ha kizárólag a kismama kapna béremelést (megfelelő jogalap hiányában, melyet ezen 12. § (3) bekezdésében talál meg), az akár az egyenlő bánásmód követelményének sérelmével járhatna.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs