hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kell-e emelni a gyesről visszatérő kismama fizetését?

  • adozona.hu

Ha valaki gyesen van, és vissza akar menni dolgozni, akkor kell neki fizetésemelést adni? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Gondolom, ha volt a cégnél fizetésemelés. akkor persze kell a gyesről visszatérő kismamának is fizetésemelést adni, de ha nem volt, akkor csak neki nem kötelező az infláció mértékével megemelni a bérét – jegyezte meg olvasónk.

A munka törvénykönyve (Mt.) 59. paragrafusa az irányadó szabály ebben az esetben. Ennek az a lényege, hogy amikor újra munkába áll a kismama, akkor a munkáltatónak ajánlatot kell tennie neki a munkabére módosítására. Ebben az esetben a visszatérő munkavállalóval azonos munkakörű munkavállalók részére a munkáltatónál időközben megvalósított átlagos éves béremelés mértékét kell alapul venni. Ha ilyen munkavállalók nincsenek, abban az esetben a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos éves béremelés mértéke az irányadó – magyarázta szakértőnk.

Amennyiben az infláció mértékével növekedtek a bérek, akkor ezt az emelést a visszatérő dolgozó esetében is alkalmazni kell. Ha azonban béremelésre ilyen módon sem került sor, akkor e körben nincs kötelezettsége a munkáltatónak.

Ez a rendelkezés egyébként összhangban van azzal a szabállyal (Mt. 12. §), mely alapján a munka díjazásával kapcsolatban az egyenlő bánásmód követelményét meg kell tartani, mely megsértésének orvoslása nem járhat más munkavállaló jogának megsértésével vagy csorbításával. Tehát ha kizárólag a kismama kapna béremelést (megfelelő jogalap hiányában, melyet ezen 12. § (3) bekezdésében talál meg), az akár az egyenlő bánásmód követelményének sérelmével járhatna.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Szemüveg

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás bt. kiszámlázhat-e ügyvezetést?

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs