hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jubileumi jutalom számítása

  • adozona.hu
4

Egyházi fenntartású intézményből nők kedvezményes nyugdíjával nyugdíjba vonuló dolgozó esetén a jubileumi jutalom számításánál a 40 évbe beszámítható-e az az időszak, melyet a munkavállaló/közalkalmazott más szférából, vállalkozói szférából hozott? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Az a kérdésem, hogy egyházi fenntartású intézményből nők kedvezményes nyugdíjával nyugdíjba vonuló esetén a jubileumi jutalom számításánál a 40 évbe beszámítható-e az az időszak, melyet a munkavállaló/közalkalmazott más szférából, vállalkozói szférából hozott? Tehát van vállalkozói szférából, munkaviszonyban eltöltött szolgálati idő 34 év, és van egyházi fenntartású intézményben – amelyre a munkaviszonyos és a Kjt. is vonatkozik – 6 év szolgálati idő. Jogosult-e a 40 évhez kapcsolódó jubileumi jutalomra? Egyébként az előzetesen eltöltött időt a besorolásnál beszámították. Vajon beszámít-e most is? És akkor ez a felmentési időnél is érvényes lesz-e? Mégpedig az alap 60 napos felmentési idő meghosszabbodik-e 6 hónappal?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Tisztelt Kérdező,

csupa jó kérdés, vegyük akkor sorra ezeket!

Először is megállapíthatjuk, hogy amennyiben a jogviszonyok mindegyike összeszámítható lenne, akkor a jubíleumi jutalomra való jogosultság, a szolgálati idő számítása és az azon alapuló végkielégítés számítása is azonos lenne. Nézzük egymás után:

Jubíleumi jutalom:

A  közalkalmazotti jogállásról szóló 1992. évi XXXIII. tv. (Kjt.) 78. §-a a következőképpen rendelkezik:

78. § (1) A huszonöt, harminc-, illetve negyvenévi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező közalkalmazottnak jubileumi jutalom jár.

(2) A jubileumi jutalom:

a) huszonöt év közalkalmazotti jogviszony esetén kéthavi,

b) harminc év közalkalmazotti jogviszony esetén háromhavi,

c) negyven év közalkalmazotti jogviszony esetén öthavi illetményének megfelelő összeg.

Meg kell tehát nézni, hogy mi minősül jogosító jogviszonynak a Kjt. 87/A §-a alapján.

E törvény alkalmazásakor közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni

a) az e törvény hatálya alá tartozó munkáltatónál munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött időt,

b) a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény hatálya alá tartozó szervnél munkaviszonyban, kormányzati szolgálati, illetve közszolgálati jogviszonyban töltött időt,

c) a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény, valamint 2010. július 6. és 2012. február 29. között a kormánytisztviselők jogállásáról szóló 2010. évi LVIII. törvény (a továbbiakban: Ktjv.) hatálya alá tartozó szervnél munkaviszonyban, kormánytisztviselői jogviszonyban töltött időt,

d) a szolgálati jogviszony időtartamát, továbbá

e) a bíróságnál és ügyészségnél szolgálati viszonyban, munkaviszonyban, valamint

f) a hivatásos nevelőszülői jogviszonyban és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban,

g) az e törvény, a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény, a Kjtv., valamint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény hatálya alá tartozó szervnél ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban,

h) az állami vezetői szolgálati jogviszonyban,

i) az állami tisztviselőkről szóló törvény hatálya alá tartozó munkáltatónál állami szolgálati jogviszonyban, ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban, illetve munkaviszonyban töltött időt.

Ez tehát a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő fogalma, és ez határozza meg a Kjt. 33. §-a szerinti felmetési időt is.

A fentiek alapján véleményem szerint a tisztán munkaviszonyban, illetve vállalkozói jogviszony keretében töltött időtartamok nem számíthatóak bele a közszolgálati jogviszony tartamába. Jogpolitikailag sem ez a szabályozás célja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (4)
Dr. Usza Tihamér

Sajnos nem értette meg jól a kérdést a T. kolléga! A kérdező egyházi fenntartású intézményből készül nyugdíjba, amely munkáltató az Mt. hatálya alá tartozik. Ágazati törvények a Kjt. 55-80. §-ának a munkaidőre, pihenőidőre, előmeneteli és illetményrendszerre vonatkozó feltételek alkalmazását rendelik el, amelyben a felmondási idő nem tartozik bele, így a felmondási idő számítására az Mt. szabályait kell alkalmazni, ahhoz a Kjt.-nek semmi köze. Nem mellesleg a Kjt. 55-80.§-át alkalmazni rendelő utaló szabályok a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő fogalmát meghatározó Kjt. 87/A. § (1) bekezdését nem módosítják, így az egyházi fenntartású intézményben foglalkoztatottak munkaviszonya nem számít közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött időnek.

adózóna.hu

Kedves Olvasóink!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvüzlettel az Adózóna csapata

_Edina44157

Tisztelt Szakértő.

Édesanyám 2020. július 31. napjával elmehet a nők 40 évével nyugdíjba, azonban 2021. áprilisával 25 éves jubileuma lenne. A kérdésem arra vonatkozik, hogy megkaphatja -e a nyugdíjba vonulással a jubileumot, vagy csak akkor ha még egy évet dolgozik. A kérdés azért merült fel, mert az IASZ. ami ránk vonatkozik, rendelkezik arról, hogy kifizethető, azonban a rájuk a közalkalmazotti törvény vonatkozik, melyet nem ismerek.

Válaszát köszönöm

paptibi

Tisztelettel kérdezném van egy szolgálatiidő igazolásom miszerint 1983.12.21 napjátol 2006.02.24 napjáig elismerik a szolgálati időmet a Hszt 54§ alapján.ezt tényleges szolgálati időként igazolják A fenti szolgálati időböl 1993.03.01 töl2006.02.24 igaz Orosházi Határőr Igazgatóság hivatásos állományába teljesítettem szolgálatot.Jelenleg szintén közalkalmazott ként dolgozom a Makói korházban másfél éve.Kérdésem lenne hogy a jubileumi jutalom beszámitásánál és a szabadság kiszámitásánál és a fizetési fokozatom besorolásánál melyik időpont a mérvadó .tiszteletztel köszönöm válaszukat PapTibor MAKÓ

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Értékcsökkenés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close